Pametna regulativa nosi uštedu od 3 do 6 mlrd kuna do kraja 2017.

18.02.2016

ZAGREB, 18. veljače 2016. – Na okruglom stolu Udruge poreznih obveznika „Lipa“, održanom u četvrtak u Novinarskom domu, predstavljena je inicijativa za pametnu regulativu CROFIT. Riječ je o sustavnom mjerenju i praćenju propisa i procedura s ciljem smanjenja troškova tvrtkama i građanima koje bi do kraja 2017. moglo donijeti uštedu od 3 do 6 milijardi kuna uz povrat ulaganja (ROI) od približno 130 puta.

CROFIT obuhvaća pregled i mjerenje troška svih važećih propisa i njihovo zadržavanje, pojednostavljenje ili ukidanje te procjenu učinaka novih propisa, kao i njihovu integraciju u postojeće e-sustave. Također, program pretpostavlja osnivanje Ureda za pametnu regulativu pri Uredu predsjednika Vlade RH kako bi se osigurao kvalitetan nadzor nad reformama te uključenost i predanost javne uprave. CROFIT uključuje i pokretanje web portala za prijavu administrativnih prepreka, e-registar svih propisa i administrativnih procedura te digitalizaciju javnih usluga.

Provedba CROFITA preduvjet je za porast domaćih i stranih ulaganja, veću konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i slobodu poslovanja, višu transparentnost regulatornog sustava te posljedično povećanje povjerenja građana u javnu upravu i državne institucije.

Ova inicijativa komplementarna je programu Europske komisije REFIT (Regulatory Fitness and Performance Programme) koji također prepoznaje suvišnu regulativu kao glavnog kočničara gospodarskog rasta. Od 2005. na razini EU-a ukinuto je više od 6 tisuća suvišnih propisa, što je dovelo do uštede od 41 milijarde eura, a Komisija u svom planu za 2016. planira novih 250 REFIT inicijativa dobivenih od dionika.

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ smatra kako je to jasan znak hrvatskoj Vladi da je našoj državi CROFIT nužno potreban te da će njegova implementacija zasigurno donijeti željene rezultate.

Pametna regulativa (pdf)

Velimir Sonje, Vedran Antoljak, Davor Huic, Mirela Rasic Davor Huic

SLUŽBENE WEB STRANICE UDRUGE LIPA

Lipa, udruga poreznih obveznika

Hebrangova 21, Zagreb
e-mail: [email protected]
Žiro račun: HR7524840081107113155
OIB 31746760730