top of page
Search

Pitanje stambenog prostora je i 2018. godine jedno od najneuređenijih područja u Hrvatskoj. Crna knjiga se već više puta do sada osvrnula na slučajeve “sive zone” upravljanja stotinama stanova u državnom vlasništvu. Tisuće ljudi živi u državnim stanovima bez plaćanja najamnine ili bez ugovora o najmu, a država se nije dovoljno brinula o naplati. Tako je u jednom navratu i otpisala veći iznos neplaćenih najamnina.

Uz stanove u državnom vlasništvu već se desetljećima povlači i problem zaštićenih najmoprimaca. Najmoprimci godinama nisu plaćali najamnine po tržišnim cijenama. A novi Zakon o najmu pokušava tu praksu prekinuti.

Izmjenama zakona se predviđa postupno povećanje zaštićenih najamnina do 2023. godine, nakon toga zaštićeni najmoprimci gube svoj status, a stari vlasnici ponovno preuzimaju nekretnine koje su im oduzete kroz povijest. Ipak, zaštićene najamnine bit će omogućene socijalnim slučajevima i stradalnicima Domovinskog rata, a u narednim godinama trebala bi se subvencionirati i najamnina onima slabijeg imovinskog statusa.

Najveću bitku protiv vraćanja stanova u ruke vlasnika vodi Hrvatski savez udruge stanara- građana EU i njegova predsjednica Gordana Vojković. Vojković je široj javnosti postala poznata po deložaciji iz 2014. kad je uhićeno više od trideset aktivista Živog zida. Vojković se tada predstavila žrtvom sustava te socijalnim slučajem bez ikakvog vlasništva nad stanovima. Deložacija je uspješno provedena iz trećeg pokušaja, ali je ostavila mučan dojam. Poslije se javnosti i javila obitelj Vlahović koja je tvrdila da Vojković ne govori istinu.

Obitelj Vojković ima u vlasništvu stan i kuću

Jedan od građana koji pozorno prati tematiku zaštićenih najmoprimaca nam je također javio kako najglasnija članica te strane ne govori istinu. Građanin nam je u svojoj prijavi naveo kako je Gordana Vojković svoje stanarsko pravo iskoristila 1993. u Splitu. Tada je kupila stan u vrijednosti 10 posto njegove vrijednosti. Stan u Splitu u ulici Dinka Šimunića ima 80 metara kvadratnih. Nakon smrti supruga, vlasništvo stana u Splitu i naslijeđena kuća na Visu je prepisana u vlasništvo njihovih kćeri Sandre i Isse Vojković. Dva kata kuće u Visu su sada u vlasništvu dvije kćeri. Kvadrat po riječima građanina vrijedi minimalno 3000 € po kvadratu. Također je htjela iskoristiti nepostojeće stanarsko pravo (stanarsko pravo je imao njen otac) za stan u Zagrebu. Za taj stan je pravomoćno izgubila parnicu. Te je na temelju izgubljene parnice i deložirana.

Građanin nam je u prijavi naveo i kako Gordana Vojković predstavlja zaštićene najmoprimce iako nema stanarsko pravo. Prije četiri godine su iz obitelji Vlahović također napadali Gordanu Vojković. Rekli su tada kako ona manipulira udrugama stanara, troši novac na skupe odvjetnike iz Splita kojima plaća avionske karte itd.

U prilogu su i posjedovni list i izvaci koji dokazuju da je obitelj Vojković u vlasništvu stana i kuće u Splitu i na Visu:

Commenti


Čelnica Hrvatskog saveza stanara iskoristila svoje stanarsko pravo, a tvrdi da je socijalni slučaj?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page