top of page
Search

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, ponovno dočekujemo s vrlo malo nade da bi nam uskoro moglo biti bolje.


Građani u Hrvatskoj već su godinama u nezavidnoj poziciji: mnogi koji su imali posao, izgubili su ga u dugotrajnoj recesiji, a oni koji ga imaju, primaju neto plaće koje su često premale za troškove života. Jedan od glavnih razloga za takvu situaciju su vrlo visoki porezi i doprinosi putem kojih država od naše bruto plaće oduzima velik dio.


Radniku s prosječnom plaćom država uzme oko 40% prije nego je on uopće dobije na račun. Neto plaća koju radnik primi za svoj rad je prilikom kupovine opterećena drugom najvišom stopom PDV-a u Europi koja znatno podiže cijenu svega što kupujemo, te dodatno smanjuje količinu željenih potrepština koje možemo staviti u naše košarice.


Snažno oporezivanje rada onemogućilo je radnike da uživaju u svojoj zasluženoj plaći, te je prouzročilo visoku nezaposlenost zbog rasta ukupnog troška zapošljavanja, a niska radnička prava produkt su neorganizirane i neefikasne administracije koja umjesto da rješava problem, krši zakone koje je sama propisala.


Borba za nova radna mjesta, radnička prava, veće plaće i bolje uvjete rada, danas se prvenstveno vodi protiv državne birokracije i porezne presije.


Svim radnicima čestitamo Praznik rada!

Kommentare


Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page