top of page
Search

Višegodišnji zaposlenik Ministarstva obrazovanja Dunje Bonacci pisao je ministrici Blaženki Divjak o trošenju sredstava namijenjenih sanaciji Studentskog centra.

Bonacci je u objavi na svom blogu napisao kako je iz zagrebačkog Studentskog centra pokradeno 129 milijuna kuna.

“U razdoblju od 2013. do 2017., Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu (SC) preko Ministarstva znanosti i obrazovanja (a nekoć i sporta) na ime ‘sanacije dugovanja iz proteklih razdoblja’ iz državnog proračuna isplaćeno je 159 milijuna kuna. Od tog iznosa, najviše je 30 milijuna kuna uistinu potrošeno za ono čemu je bilo namijenjeno, odnosno za sanaciju zaostalih dugovanja. Ostatak od 129 milijuna kuna, odnosno 81% ukupnog iznosa, je ‘pronevjeren’, odnosno narodski rečeno – pokraden”, napisao je Bonacci 1. rujna ove godine.

Nakon objave Ministarstva znanosti da je od Ministarstva financija zatražen proračunski nadzor i kako se uskoro očekuje izvještaj, Bonacci se opet oglasio na svom blogu. Napisao je kako je odlučio s Ministarstvom “podijeliti svoja saznanja kako bi što prije dobili odgovor na pitanje na što je točno potrošeno 159 milijuna kuna”.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Poštovana ministrice prof. dr. sc. Divjak,

iz jučerašnjih medijskih napisa doznao sam da ste od Ministarstva financija zatražili pomoć u vezi istrage višegodišnjeg spornoga raspolaganja sredstvima namijenjenim sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Kao službenik Vašeg ministarstva ovim putem slobodan sam stoga podijeliti s Vama svoja saznanja kako biste što prije dobili odgovor na pitanje na što je točno potrošeno 159 milijuna kuna proračunskog novca namjenski uplaćenog od 2013. do 2017. Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu za potrebe ‘sanacije dugova iz prethodnih razdoblja’.

Za početak, pretpostavljam da kao odgovorna i upućena dužnosnica znate da je svaka isplata proračunskog novca detaljno i trajno evidentirana u internim informacijskim sustavima Ministarstva, SAP-u (sustavu za upravljanje proračunskim financijskim transakcijama) i CENTRIX-u (sustavu za upravljanje dokumentima).

Dakle, ispisom zabilješki iz tih sustav stoga možete – bez ikakve potrebe da za to tražite pomoć Ministarstva financija ili bilo kojeg vanjskog tijela – odmah dobiti točan uvid u to tko je te isplate pripremio (ili kako se to u administrativno-stručnom žargonu kaže ‘odložio’), ili tko je drugom službeniku dao nalog za njihovu pripremu.

Siguran sam da također znate i to da je službenik koji je isplate naložio i/ili pripremio odgovoran za to da se u konačnici jasno zna na što su isplaćena sredstva utrošena.

Dakle, najtočniji i najbrži način da saznate na što su sredstva namijenjena sanaciji SC-a utrošena je da na temelju ispisa zabilješki o pojedinim isplatama namijenjenim sanaciji SC-a iz CENTRIX-a i SAP-a utvrdite imena osoba koje su nalagale i/ili pripremale isplate tih sredstava, i onda od tih osoba izravno zatražite sve informacije.

Pa evo niže što sam o tome ja saznao.

15.4.2015. – isplata 20 milijuna kuna, po naputku Ivane Krznar

Dana 15. travnja 2015. godine izvršena je isplata 20 milijuna kuna na račun SC-a. Prema evidenciji u SAP-u, možete vidjeti da je isplatu pripremio (‘odložio’) državni službenik Branko Ptiček (bpticek). Nadalje, uvidom u CENTRIX možete vidjeti da je g. Ptiček je navedenu isplatu pripremio po izravnom naputku gđe. Ivane Krznar.

15.10.2015. – isplata 15 milijuna kuna, odložila Ivana Krznar

Dana 15. listopada 2015. godine izvršena je isplata 15 milijuna kuna na račun SC-a. Prema evidenciji u SAP-u, možete vidjeti da je isplatu pripremila (‘odložio’) državna službenica Ivana Krznar (ikrznar).

9.6.2017. – isplata 11.9 milijuna kuna, odložila Ivana Krznar

Dana 9. lipnja 2017. godine izvršena je isplata 11.9 milijuna kuna (11.900.348,15 kn) na račun SC-a. Prema evidenciji u SAP-u, možete vidjeti da je isplatu pripremila (‘odložio’) državna službenica Ivana Krznar (ikrznar). Ove se isplate sigurno sjećate, budući da je provedena u Vašem mandatu (Vi ste upravo tog dana preuzeli vođenje ministarstva) pa ste ju stoga morali i osobno odobriti.

Pitajte Ivanu Krznar

Kako je gđa Ivana Krznar Vaša najbliža suradnica, načelnica Vašeg kabineta, pretpostavljam da Vam neće biti problem od nje saznati na što je točno utrošeno 46.9 milijuna kuna za čiju je isplatu – prema gore prikazanim dokumentima – upravo ona odgovorna.

Uz to, vjerujem da Vas je gđa Ivana Krznar upoznala i s činjenicom da je ona u ime našeg ministarstva nazočila primopredaji upravljanja SC-om između prvog sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića i njegovog nasljednika Mirka Bošnjaka. Pretpostavljam da je stoga gđa. Krznar dobro upućena i u ostale pojedinosti o raspolaganju proračunskim sredstvima namijenjenim sanaciji SC-a.

Uz nadu da će Vam ove informacije biti od koristi i zanimanja, srdačno Vas pozdravljam”, napisao je Bonacci.

Crna knjiga je već pisala o obnovi studentskih domova od strane Todorićeve tvrtke. Zbog nepravilnosti pri ugovaranju izvođača poslova ugrožena je cijela financijska konstrukcija, 220 mil.kn. dobivenih iz europskih fondova. Moguće je da će se od Hrvatske tražiti povrat cijelog iznosa, a vrlo vjerojatno barem četvrtina iznosa.

Problem je bio u tome, kako smo već pisali, u izravnoj pogodbi između vodstva Studentskog centra i Todorićeve Projektgradnje. U izravnu pogodbu se išlo nakon što na vrijeme nisu dovršeni pokrenuti postupci javne nabave, koji su pokrenuti jer cijene i uvjeti koje su nudili izvođači nisu odgovarali SC-u.

S obzirom na to da se svako malo gomilaju optužbe na račun Studentskog centra, odlučili smo provjeriti što se događa u toj instituciji. Zanimljivo je kako je SC na svojim stranicama objavio i financijska izvješća o poslovanju za protekle godine, ali i revizorska mišljenja o njihovom poslovanju.

Neovisni revizori su se tako i u 2016. godini, ali i 2017. godini izuzeli od davanja mišljenja o poslovanju Studentskog centra jer kažu da nisu dobili dostatne i primjerene revizijske dokaze kako bi dali svoje mišljenje. Revizori su također spornim ocijenili način evidentiranja nefinancijske imovine, potraživanje prema kupcima, ali i evidenciju sitnog inventara. Napisali su kako su greške posljedica manjkavog rada prošlih uprava, ali i IT sustava kojeg centar koristi.

“Ne izražavamo mišljenje o priloženim financijskim izvještajima Neprofitne organizacije Studentskog centra u Zagrebu. Zbog važnosti pitanja opisanih u našem izvješću u Odjeljku s osnovom za suzdržano mišljenje, nismo mogli pribaviti dostatne i primjerene revizijske dokaze za osiguranje osnove za revizijsko mišljenje o tim financijskim izvještajima”, napisali su neovisni revizori u svom mišljenju.

Zanimljivo je i istaknuti kako je upravo 2017. godine od ukupnih prihoda koji iznose više od 251 milijuna kuna, čak 20 milijuna kuna iznosila donacija iz državnog proračuna, što znači da sve nepravilnosti plaćaju i porezni obveznici.

#studentskicentar #udruge

Što se to događa sa Studentskim centrom? Nestaju novci, revizija odbija dati mišljenje

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page