top of page
Search

Jedna od dojava građana bila je dojava o slučaju sukoba interesa u Kninu. Građanin nam je dojavio kako je srednja strukovna škola Kralja Zvonimira obavljala obrazovanje odraslih sve dok bivši dogradonačelnik Knina Mato Milanović nije osnovao Pučko otvoreno učilište Knin. Građanin također piše kako su zaposlenici škole počeli raditi isti posao u novoj ustanovi. Među njima su i psiholozi, računovođe, čistačice. Isti su i praktikumi, samo su se prebacili u novu ustanovu.

Također pola proračuna Pučkog otvorenog učilišta ide na plaće zaposlenika. Dok proračun navodno pune Ministarstvo obrazovanja, Grad Knin i Županija. Građanin također piše kako je Milanović bio u dvostrukom sukobu interesa. Prvo je osnovao učilište i imenovao sebe privremenim ravnateljem za vrijeme mandata dogradonačelnika. Drugo, bio je predsjednik školskog odbora gore navedene škole. Također kaže da su i sve potrebne institucije bile upoznate s tim, ali da nitko nije reagirao.

Navode građanina smo provjerili. Još prije 7 godina Slobodna Dalmacija je pisala o ovom sukobu interesa. Profesor Srednje strukovne škole Kralj Zvonimir u Kninu Darko Velić se tada zapitao koliko je racionalno trošiti u malom gradu dodatnih pola milijuna kuna na programe koji se već odvijaju u strukovnim centrima:” Ne razumijem zbog čega se više od pola milijuna kuna, usred recesije, daje za programe POU koje kompetentno mogu provoditi srednje strukove škole, kao što su to činile i prije, a u mnogim gradovima čine to i danas, umjesto da njihovi profesori odlaze na POU predavati po ‘ugovoru o djelu’.

“Smatram da se radi o političkom ‘zbrinjavanju’ stranačkih ljudi o trošku poreznih obveznika. Kninsko je Otvoreno učilište u 2009. godini imalo proračun od gotovo milijun kuna, koji je lani prepolovljen zbog krize, a unatoč tome ravnatelj zapošljava novog djelatnika, administrativno-računovodstvenog referenta. Prema izjavi više predavača na POU Knin, broj polaznika je fiktivan i u stvarnosti je upola manji”, rekao je tada Velić.

Na pitanje novinara o sukobu interesa, Milanović je odgovorio kako ne vidi nikakav sukob interesa. “Nisam ja sam sebe postavio, nego me Županijska skupština izabrala u školski odbor kao predstavnika lokalne samouprave”, bio je njegov jedini komentar.

Velika većina troškova su plaće zaposlenika

Zanimljivo je kako nerazvijeni Knin, ima također i još jedno Veleučilište. Koje se također financira iz državnog proračuna, pa je stoga nejasno otkud prostora i za instituciju poput Pučkog otvorenog učilišta.

Financijski izvještaji potvrđuju kako se malo toga promijenilo u ovoj ustanovi zadnjih sedam godina, Izvještaj za 2017. godinu pokazuje kako su rashodi za zaposlene iznosili 355.091kn. Razne naknade troškova zaposlenicima su iznosili 21.551. Intelektualne i osobne usluge su iznosile 119.329. Naknade troškova osobama izvan radnog odnosa su iznosile 1600 kuna. Ukupni rashodi su bili 648.380. Što znači da su samo rashodi za zaposlene iznosili više od polovice troškova. Kad se svi ostali nabrojani troškovi zbroje, ispada da gotovo 80 posto rashoda spada na troškove plaća zaposlenicima ili honorarcima.

Stanje prihoda ove institucije također nije bajno. Od 665.364 kuna prihoda, samo 184.250 kn iznose prihodi od pružanja usluge. Sve ostali su pomoći, donacije i ostali nespomenuti prihodi. Pučko otvoreno učilište se nije sposobno samostalno financirati. Iako se bavi s osposobljavanjem uglavnom onih zanata koji se traže na tržištu. Također pružaju usluge cjeloživotnog obrazovanja, ali i učenja stranih jezika.

No, ono što je najzanimljivije je da i ovakva ustanova, koja većinu novca troši na plaće i većinu novca uprihoduje iz proračuna donira i druge kninske udruge! Više od deset tisuća kuna je samo u 2017. godini otišlo na donacije raznim zavičajnim, braniteljskom, sportskim udrugama, ali i jednoj tvrtki te nezavisnom sindikatu policajaca!

Comments


Bivši dogradonačelnik Knina osnovao pučko učilište, a sjedi u školskom odboru srednje škole

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page