top of page
Search

Jedan od slučajeva koji su pristigli na Crnu knjigu je slučaj “curenja love” u Pakracu. Pakrac je kupio automat za vodu, a privatnici bez naknade pustio da naplaćuje kunu za litru vode iz vodovoda. Sad ništa ne radi, a grad traži novog upravitelja. Slučaj su obradili u 24 sata. Prenosimo njihov tekst u cijelosti:

“Željeli smo potaknuti nešto drugačije, inovativno, smanjiti onečišćenje bocama i podići svijest da je gradska voda kvalitetna.

Pravda nam se tako HDZ-ova gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Pakrac je prije godinu i pol dana instalirao javni automat za vodu. Platili su ga 99.000 kuna, a upravljanje i zaradu od vode prepustili privatnom, malom obrtu. Sad je obrt ugašen, a Pakračani ne mogu koristiti aparat. Prijava ovog neobičnog slučaja došla je na internet-stranicu crnaknjiga.hr Udruge Lipa, a pokazala se potpuno točnom.

Kako je sve počelo? Gradonačelnica Blažević kaže da je po uzoru na Italiju željela postaviti aparat, a raspisali su i javni poziv. Ugovoreno je s tek osnovanim obrtom MP da dostavi i instalira automat. Uredno su ga i platili. Obrt MP je baš pred nabavu osnovala Mirjana Pierobon, supruga direktora tvrtke Vodovod Lipik Marijana Pierobona.

Na automatu su prodavali vodu iz gradskog vodovoda, samo filtriranu i ohlađenu. Za litru obične vode Pakračani su morali izdvojiti jednu kunu, a za litru gazirane 1,5 kuna po litri. Sav prihod od prodaje vode išao je obrtu MP. A oni zauzvrat nisu morali uplatiti ni kunu u proračun od zarade koju su ostvarivali. To nam je i službeno potvrđeno iz Grada Pakraca.

– Ne znam jesmo li pogriješili. Nije bilo nikakve zle namjere – kaže nam gradonačelnica Blažević kad je pitamo zašto su potrošili novac, dali privatnom obrtu upravljanje bez naknade, a automat sad ne radi.Gradonačelnica Blažević kaže da će nakon blagdana probati naći novog upravitelja kako bi Pakračani mogli kupovati vodu. Vlasnica obrta Mirjana Pierobon nam je rekla da je obrt ugasila jer je našla drugi posao. Ističe da su oni morali održavati automat, a poslala nam je podatke po kojima su prodali 20.410 litara vode. Kako je većinom bila gazirana, to daje prihod od 27.555 kuna.

– Mi smo uštedjeli korisnicima 33.670 kuna u odnosu na cijenu vode u trgovini, a nije bilo potrebno ni zbrinuti 13.607 komada plastičnih boca – kaže nam.

Vijećnik SDP-a Zoran Krejči kaže kako je cijela priča s vodom čudna. Tražit će odgovore, a nada se da će aparat profunkcionirati.”

Comments


Biznis po domaći: Voda presušila, a novac je ispario…

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page