top of page
Search

Država je još jednom dionice iz portfelja zajamčila za povrat kredita obućarskoj industriji Borovo. Prošli je tjedan tako Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odobrilo da se založi paket od 1,44 posto dionica koje država ima u Podravki, te 0,28 posto dionica HT-a ukupne tržišne vrijednosti 71,83 milijuna kuna, a kojim bi se jamčilo za otplatu 6,1 milijuna eura kredita koji Borovo uzima u Croatia banci.

Radi se o dugoročnom kreditu, točnije 13 mjeseci s mogućnošću dodatnih 13 mjeseci za otplatu, uz kamatnu stopu od 2,9 posto. Tvrtka inače ima probleme likvidnosti i stoga joj je nedostupan pristup financiranju. Svoje ranije kreditne obveze rješava i kroz predstečajni postupak koji je još uvijek u tijeku, a dosadašnjim programom restrukturiranja i prodajom imovine koja nije u funkciji uspjeli su otplatiti PBZ-u i Addiko grupi u ukupno 60 milijuna kuna duga, uz diskont od 13,8 milijuna kuna.

Ranije ove godine Borovo je do novca uspjelo doći i prodajom dijela zemljišta koje ne koristi gradu Vukovaru, uz cijenu od ukupno 36 milijuna kuna, od čega je 27 milijuna već plaćeno, a početkom 2019. sjest će i druga rata od 9 milijuna kuna.

Borovo za otplatu ima još 47 milijuna kuna kredita kod HBOR-a, a rješenju za taj kredit uprava se nada kroz dokapitalizaciju, koju se inače spominje i u CERP-ovoj odluci o davanju jamstva za novi kredit. Očekuje se tako da bi država trebala unijeti minimalno 92 milijuna kuna da bi Borovo stalo na noge. Temeljni kapital Borova je na razini od 316,7 milijuna kuna, nakon što je godinama smanjivan radi pokrića starih gubitaka, piše Poslovni.hr.

Comentarios


Borovo se ponovno spašava državnim jamstvima, za dokapitalizaciju potrebno 92 milijuna kuna!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page