top of page
Search

Privatizacija predstavlja jedan od najvećih ‘bauka’ u zadnja tri desetljeća. Iako se 90-ih i poslije privatiziralo sve i svašta, na uspješan ili često manje uspješan način, činjenica je da privatizacija nikad nije u cijelosti provedena.

Iako se više od jednog desetljeća najavljuje kako će se država riješiti velikog broja dionica u poduzećima koja ne spadaju u strateške djelatnosti, taj proces je sve samo ne brz. Prema registru državne imovine država posjeduje dionice u velikom broju poduzeća. Među njima ima i poduzeća gdje je udio države manji od 1 posto. Ali među njima ima također poduzeća u potpunom vlasništvu države. Također su raznolike i djelatnosti kojima se bave. Među kuriozitetima, država ima udjela i restoranima, kopirnim centrima, lokalnim radio postajama itd.

Ono što posebno bode oči je velik broj poduzeća u stečaju i likvidaciji. Zbog toga smo odlučili napraviti crni popis svih propalih tvrtki s djelomičnim državnim vlasništvom.

Popis svih propalih državnih tvrtki

Od poduzeća koja su u stečaju ili likvidaciji nalaze se: 3. MAJ TIBO, ADRIA, ASTRA INTERNATIONAL, AUTOBUSNI PROMET D.D., ARENA, D.O.O, AGROSERVIS  U LIKVIDACIJI D.O.O., BANOVINAPROMET D.D., BELVEDERE D.D. DUBROVNIK, CENTAR ZA MARKETING CEMA, CENTAR ZA REPRODUKCIJU U STOČARSTVU HRVATSKE, CIGLANA – SINJ D.D., CIGLANA IGM , DALIT CORP. D.D., DALMACIJAVINO D.D., DALMATINSKI RUDNICI BOKSITA, DINARKA. D.D., DRAVA D.D. , DIP PILANA GOMIRJE,  ELEKTROLUX D.D. , ELEKTROMATERIJAL D.D., ELEKTROMETAL D.D., FINAG D.D. , FOTOKEMIKA D.D., FINVEST RIJEKA,  GEODETSKI ZAVOD D.D. OSIJEK , GEOPODRAVINA U LIKVIDACIJI D.O.O. ,  GP DUBROVNIK D.D. , GRAMAT D.O.O, HISTRIA TUBE D.D., HOTELI NOVI D.D. , HOC BJELOLASICA  U STEČAJU , HOTELI OMIŠALJ D.D., HTP MATIJA GUBEC D.D., IMOTA D.D., INKOP D.D., JADRAN D.D., JADRANKAMEN D.D., KAŠTELANSKI STAKLENICI D.D., KONSTRUKTOR INŽENJERING D.D., KORANA D.D., KRZNO D.D., KEMOBOJA   U STEČAJU, KOKSAR  U LIKVIDACIJI D.O.O. , LIČKI KROVOVI U LIKVIDACIJI D.D. , MEDITERANSKA PLOVIDBA D.D., MILS MLJEKARA SPLIT D.D., MODRA ŠPILJA D.D. , MONTKEMIJA D.D , OLT D.D. , PAN-TRGOPROMET D.D., POLJOOPSKRBA-BILOGORA D.D., PONOS U STEČAJU D.O.O. , PRERADA D.D , PRIGORKA – STANOGRADNJA D.D., PURIS D.D. , RAZVITAK D.D., RIBA, RIVIJERA D.D., REKORD U STEČAJU D.O.O.,  SLAVIJATRANS D.D., SLAVONIJA MK D.D., SOVA – ŠKOLA ZA STRANE JEZIKE D.D. , SPLITSKA PLOVIDBA D.D. , STRMAC . , ŠOLTA HT D.D., SLAVONIJA IGM, ŠIMECKI  U STEČAJU D.O.O., TEH-PROJEKT NISKOGRADNJA,  TEMPERA D.D., TEMPO D.D. , TIM 90 D.D. , TLM ALUMINIUM D.D., TLM D.D. , TLM-TPP U STEČAJU, TOZ PENKALA, TVORNICA OLOVAKA ZAGREB D.D., TRANSADRIA D.D. RIJEKA ,TRGOAGENCIJA, UZOR D.D. , VALIDUS D.D., VATROTEHNA D.D., VENTILATOR D.D., VETERINARSKA AMBULANTA PHAROS U STEČAJU, VETERINARSKA STANICA  U STEČAJU D.O.O.,  VINO ILOK D.D., VIS D.D., ŽELJEZARA SPLIT D.D.


Nitko nikad nije odgovarao za propast

Od 544 tvrtke navedene u registru, njih 87 je u stečaju ili likvidaciji! Što je više od 15 posto od ukupnog broja tvrtki. Nitko nikada nije odgovarao ni na koji način za uništavanje ovih tvrtki. Niti je brojka od čak 544 tvrtki u djelomičnom državnom vlasništvu znatno smanjena.

Među njima i tvrtki s većim i manjim državnim vlasništvom. Bavile su se raznim djelatnostima. Neke među njima su i dosta poznate hrvatskoj javnosti poput pokojnog građevinskog diva Konstruktora i Željezare Split. U stečaju su završili i autoprijevoznici, hotelijeri, vinarije. Proizvodnja aluminija i poljoprivrednih proizvoda također je bila kobna za poneke tvrtke. Čak je i škola za strane jezika uspjela bankrotirati, također i ciglana.

Problem s ovom listom je jedino u tome što je on nedovoljno ažuriran. Neke su se uspjele kratkotrajno spasiti poput Dalmacijavina koju je preuzeo novi investitor. Broj se također možda i povećao u zadnjih par godina (popis je napravljen 2014.).

Comments


Crni popis svih propalih državnih tvrtki, evo tko je sve među njima

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page