top of page
Search

Državna revizija je nedavno objavila izvješća poslovanja dijela ministarstava, općina, institucija i drugih obveznika revizije.

Najviše pozornosti izazvala su nenamjenski utrošena sredstva za brodogradilišta i slučaj općine u Zadarskoj županiji, a o slučaju javne nabave na HRT-u pisala je i Crna knjiga.

No zanimljivo je kako je upravo Državna revizija dijelom otkrila povećane razmjere zapošljavanja u državnim ministarstvima, iako se informacija o većem broju radnika u javnim i državnim službama uglavnom pokušava skrivati od očiju javnosti.

Index je nedavno pisao kako je broj zaposlenih u državnim i javnim službama u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 680. Prema podacima Ministarstva uprave, koji su dobiveni na temelju informacija iz Centralnog obračuna plaća, krajem prošle godine bilo je zaposleno ukupno 229.296 osoba.

Podaci s kraja lipnja pokazuju da je u javnom sektoru radilo ukupno 229.976 tisuća ljudi što je za 680 više nego krajem 2017. godine. Troškovi zaposlenih na proračunu porasli su u isto vrijeme za čak 744 milijuna kuna, pa tako trenutno iznose oko 13,7 milijardi kuna.

Podaci iz Državne revizije pokazuju kako je sličan slučaj bio i u prošloj godini. Tako je Državna revizija napravila izvješća za ukupno osam ministarstava: Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo obrane, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma, Ministarstvo uprave, Ministarstvo za demografiju i Ministarstvo zaštite okoliša.

Za Ministarstvo financija piše samo kako je koncem 2017. bilo 473 zaposlenika, ali ne piše koliko ih je bilo godinu ranije, pa se ne mogu napraviti usporedbe. Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo obrane na koncu 2017. godinu imali je manje radnika nego na početku godine, ali je situacija u četiri ostala ministarstava dijametralno suprotna.

Tako Državna revizija navodi kako je u Ministarstvu rada početkom 2017. godine bilo 393 radnika, a koncem godine 407 zaposlenika. Ministarstvo demografije i obitelji imalo je na početku godine 227 zaposlenika, a na kraju godine 253 zaposlenika.

Slična situacija bila je i u Ministarstvu turizma koje je na početku prošle godine imalo 166 zaposlenika, a na kraju godine imalo je 178 zaposlenika.

Najspornije povećanje broja zaposlenika je i Ministarstvu uprave. Upravo ovo ministarstvo bi trebalo pratiti i kontrolirati rast broja zaposlenika u javnim službama, a ono je povećalo broj radnika sa 145 s početka godine na 154 zaposlenika na kraju godine. U okviru Ministarstva, prava i obveze iz državne službe ostvaruju i zaposlenici Odbora za državnu službu kojih je početkom 2017. bilo pet, a koncem godine šest.

Tako je u samo četiri ova ministarstva u 2017. godini 62 više zaposlenika nego krajem 2016. godine.

Broj zaposlenika u većini ministarstava će vjerojatno u budućnosti i dalje rasti, jer se već najavljuju potrebe za dodatnim kapacitetima vezano za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom. Povećanje javne uprave događa se u isto vrijeme kad je iz Hrvatske odselilo minimalno stotinjak tisuća ljudi, pa se građani s pravom pitaju, čemu potreba za dodatnim zapošljavanjem ljudi, iako je formalno na snazi politika restriktivnijeg zapošljavanja.

Comments


Dok Hrvatska gubi sve više stanovnika, ministarstva zapošljavaju sve više zaposlenika

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page