top of page
Search

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ime Republike Hrvatske objavila je 4. kolovoza 2018. godine Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova.

Javni poziv je prošao gotovo neprimjetno u medijima, ali je zanimljiv zbog toga što sam postupak kupnje stanova nije u potpunosti transparentan.

APN tako prikuplja ponude za kupnju gotovih stanova i to na području sljedećih gradova i općina: Benkovac, Bilje, Bale, Biograd na Moru, Beli Manastir, Cavtat, Delnice, Dubrovnik, Dubrovnik-Mokošica, Drniš, Fažana, Gospić, Zagreb, Kastav, Knin, Konjščina, Kistanje, Klanjec, Koprivnica, Lastovo, Lički Osik, Lipik, Ližnjan, Mali Lošinj, Matulji, Medulin, Metković, Otočac, Obrovac, Opatija, Ogulin, Požega, Pula, Ploče, Plitvička jezera/Korenica, Rijeka, Slunj, Solin, Split, Sinj, Skradin, Slavonski Brod, Šibenik, Šolta, Virovitica, Vinkovci, Vis, Vodnjan, Vojnić, Velika Gorica, Velika, Zabok, Zadar, Zaprešić, Župa dubrovačka /Srebreno, Župa Dubrovačka/Kupari.

APN je objavio kako kupuje stanove veličine 35, 45, 55, 65, 75 i 85 četvornih metara, ovisno o pojedinom gradu ili općini.

Problem s kupnjom stanova je taj što otvaranje ponuda neće biti obavljeno javno, a o rezultatima nadmetanja kao i terminu obilaska ponuđenih stanova, ponuditelj će biti usmeno izviješten. Još veći problem što se na ovo javno prikupljanje ponuda ne primjenjuju odredbe Zakona o javnoj nabavi.

Postupak kupnje stanova nije transparentan

Građani tako neće imati uvid u podatke o kupljenim stanovima, njihovim vlasnicima, ali i kriterijima kupnje.  Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama arbitrarno može odrediti koji stanovi im se više sviđaju, s obzirom na to da se ne primjenjuju uobičajena pravila o javnoj nabavi. Nepoznati su i podaci koliko bi kupljeni stanovi trebali koštati, a ne zna se ni koliko stanova se planira kupiti.

U javnom pozivu za kupnju nema puno više ni informacija zašto se ti stanovi kupuju, a nepoznato je i po kojim kriterijima su izabrani navedeni gradovi.

Ista agencija je prije šest mjeseci također tražila ponude za kupnju stanova, a slična praksa je bila i zadnjih godina.

Do sada su se stanovi kupovali za potrebe stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava, pa se je za vjerovati kako se i ovdje radi o istom slučaju.

APN na svojim stranicama nema puno podataka o tome zašto i kako kupuje gotove stanove za bivše nositelje stanarskog prava, ali objavili su podatke za sve ove godine. 

Pišu kako je sukladno objavljenim javnim pozivima za kupnju stanova u razdoblju 2006.-2016. godine kupljeno 1.629 stanova izvan PPDS-a (Područja posebne državne skrbi) , a u razdoblju 1997.- 2016. godine kupljeno je 10.230 raznih nekretnina na PPDS-u.

Tijekom 2017. godine objavljena su dva javna poziva za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova i kuća.

Sukladno javnim pozivima iz 2017. godine, zaključno s 31.12.2017. kupljene su dodatne 62 nekretnine. Tako ukupan broj kupljenih stanova iznosi čak 11.921.

Comentarios


Država kupuje stanove, a ne zna se zašto i po kojim cijenama!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page