top of page
Search

Tvrtki Razvoj golf Dubrovnik, investitoru nikad započetog projekta gradnje golf igrališta i apartmana na Srđu, država je prošle godine isplatila odštetu od 16,5 milijuna kuna, doznaje Jutarnji list, nakon što je Trgovački sud u Dubrovniku u kolovozu 2017. presudio da joj je Republika Hrvatska prodala gotovo 300.000 metara četvornih zemlje koja uopće nije bila u vlasništvu države, nego Crkve.

Još je 2009. u vrijeme Vlade Ive Sanadera država potpisala kupoprodajni ugovor vrijedan 7,7 milijuna kuna s tvrtkom Razvoj Golf i prodala joj parcele na brdu Srđ iznad Dubrovnika. Na brdu se trebao realizirati turistički projekt s golf igralištima. Međutim, kada je ugovor već bio potpisan – jer je Ured državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji investitorima potvrdio da zemljište nije u postupku povrata – doznalo se da te parcele nisu u vlasništvu RH, nego su bile u postupku vraćanja oduzetog crkvenog zemljišta, koje je 2014. pravomoćno vraćeno dubrovačkim dominikancima.

Izraelski investitor je tražio da im država vrati uložen novac. Dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo nikad se nije očitovalo na zahtjev investitora, pa su Frenkel i Kusalić morali pokrenuti sudski spor protiv Hrvatske.

U međuvremenu su investitori ponovno kupili već kupljeno zemljište, ovaj put od stvarnog vlasnika – samostana Sv. Dominika u Dubrovniku, kojem je imovina oduzeta u vrijeme komunizma – a država je zbog ove sulude priče prošle godine nakon presude Trgovačkog suda u Dubrovniku morala isplatiti odštetu koja je više nego dvostruko veća od vrijednosti tog zemljišta na Srđu, jer su uračunate kamate, pa se taj iznos sa 7,7 milijuna kuna popeo na vrtoglavih 16,5 milijuna kuna.

No još veći problem je što državi prijeti još mnogo veća tužba koju je navedena tvrtka, zbog višegodišnjeg zastoja projekta gradnje golf resorta na Srđu, protiv nje pokrenula pred Međunarodnim sudom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu u rujnu prošle godine. Razvoj golf predao je zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, a arbitražna tužba, spekulira se, teška je čak 500 milijuna eura, zbog nepokretanja projekta koji je vrijedan više milijardi kuna.

Hozzászólások


Država prodala investitorima zemlju koju nije imala u svom vlasništvu!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page