top of page
Search

Prošlog tjedna Državna revizija objavila je nova izvješća poslovanja ministarstava, državnih agencija, niza općina, ali i javne nabave četiri važne institucije.

Medijsku pažnju uglavnom je osvojila tema brodogradnje, pa se pisalo kako se novac predviđen za restrukturiranje velikih brodogradilišta trošio nenamjenski, i to ne samo u Uljaniku. Pisalo se i o malim općinama iz Dalmacije s ogromnim plaćama lokalne administracije, no zanimljivo je kako nije bilo reakcije na dio izvješća Države revizije o javnim nabavama.

Državna revizija je za razdoblje od 14. ožujka do 25. studenoga 2016. godine izvršila reviziju javne nabave HRT-a. Izvršena je i revizija Odvodnje d.o.o Zadar i Zračne luke Zadar te Zračne luke Rijeka, ali stanje je na ‘nacionalnoj dalekovidnici’ daleko najgore. Revizija je pokazala kako su Odvodnja d.o.o Zadar te Zračna luka Zadar postigle zadovoljavajući napredak u provedbi javnih nabava, dok su HRT i Zračna luka Rijeka podbacili.

HRT-u uglavnom potresaju skandali u zadnje vrijeme, a s gledanošću se već duže vrijeme ne mogu pohvaliti. Crna knjiga je nešto ranije pisala i kako ih se unatoč izdašnim financiranjem od strane građana i poduzetnika, svake godine i sufinancira za programe za dijasporu.

Zadnja revizija javne nabave nacionalne radiotelevizije obavljena je za razdoblje u 2012. godinu. Tada su revizijom utvrđene nepravilnosti koje se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje, prihode i rashode te postupke javne nabave. Utvrđene nepravilnosti dijelom su posljedica nezadovoljavajućeg funkcioniranja sustava unutarnjih kontrola, izvijestila je tada Državna revizija.

Revizija je tada i dala 51 preporuku, koje je HRT trebao provesti u razdoblju četiri godine. Čak njih 19 nije provedeno. Iako je većina preporuka vezanih za javnu nabavu provedena, ipak Državna revizija je zaključila kako se radi o nedovoljnom napretku jer nisu provedene one najvažnije preporuke koje se odnose na planiranje, proizvodnju i emitiranje programa te nabavu djela od neovisnih proizvođača.

Zanimljivo je kako je upravo Nadzorni odbor HRT-a u svom izvješću za 2016. godinu naveo veliku većinu problema koje je utvrdila i Državna revizija. Podsjećamo, Saborski odbor za medije je promptno razriješio tadašnju postavu NO HRT-a na čelu s Anjom Šovagović Despot i prije nego što je izglasano mišljenje o godišnjem izvještaju za 2016. godine.

Revizija je sada utvrdila kako HRT ima problema s velikim agencijskom zapošljavanjem iako ne mogu dokazati opravdanost korištenja usluga agencijskih radnika. Preporučena je i sistematizacija radnih mjesta jer i dalje nije utvrđen potreban broj zaposlenih s potrebnim znanjima i vještinama. Potrebno je također i napraviti plan preraspodjele zaposlenika unutar organizacijskih jedinica kako bi se smanjio broj vanjskih suradnika, a zanimljivo je i kako je Državna revizija zaključila kako HRT nema ljudske i tehnološke kapaciteta za obavljanje promidžbenih poslova!

Najveći problem postoji u pogledu javne nabave. Revizija je pregledala 19 predmeta nabave u vrijednosti 96.481.164,00 kn.

Bez primjene postupaka propisanih odredbama Zakona o javnoj nabavi u 2016. i 2017. nabavljene su usluge u vrijednosti 7.692.193,00 kn bez PDV-a. Također su bez primjene postupaka propisanih odredbama Zakona o javnoj nabavi u 2016. i 2017. nabavljene agencijske usluge u ukupnoj vrijednosti 5.006.108,00 kn s PDV-om.

Navedena nabava se odnosi na usluge neprekidnog istraživanja gledanosti programa u vrijednosti 5.141.200,00 kn, usluge električne energije u vrijednosti 898.396,00 kn, usluge osiguranja osoba i imovine u vrijednosti 511.472,00 kn, održavanja računalnog programa za potrebe prodaje oglasnog prostora s licencijama u vrijednosti 280.505,00 kn i usluge čišćenja u vrijednosti 279.289,00 kn.

#državnarevizija #hrt #javnanabava

Državna revizija potvrdila kako HRT ima velikih problema s javnom nabavom!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page