top of page
Search

Poduzeća u gradskom vlasništvu često posluju negativno zbog prevelikog broja radnika ili neracionalnog trošenja novca, no među njima se često ističu poduzeća koja se bave prijevozom. Jedno od njih je i zagrebački ZET, koji je i prvih šest mjeseci 2018. godine nastavio s gubicima. Gubitak je u prvoj polovici ove godine iznosio 53,8 milijuna kuna, pa će vjerojatno grad svojim novcem morati spašavati tvrtku.

Poslovno izvješće također pokazuje kako je gubitak ZET-a iznosio 53,8 milijuna kuna. Račun gubitka i dobiti pokazuje da su prihodi iznosili 523,9 milijuna kuna, a rashodi 577,7 milijuna kuna. Iako gubitak iznosi velikih 53,8 milijuna, u ZET-u ističu da je to manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio 87 milijuna kuna.

Ukupan gubitak na kraju prošle godine iznosio 265,8 milijuna kuna. Gubitak za 2016. godinu iznosio je nešto oko 135 milijuna kuna, što dovoljno pokazuje u kakvim problemima se nalazi zagrebački prijevoznik. ZET je godinama bio najveći gubitaš u okviru Zagrebačkog holdinga, pa je zbog toga i odvojen kako ostatak holdinga ne bi bio opterećen lošim rezultatima.

Najzanimljiviji dio izvješća je naravno broj radnika. Tako izvješće pokazuje kako je broj radnika za 15 veći nego u odnosu na isti period lani, pa ih je tako danas 3781.

Rashodi za zaposlene iznose čak 55 posto ukupnih rashoda, a samo na novozaposlene radnike potrošeno je dodatnih 11 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je ZET izuzetno aktivan u sponzorstvima i donacijama, iako se nalazi u velikim gubicima. Tako na njihovim stranicama možemo vidjeti kako su samo u 2018. godini sponzorirali međunarodni sajam Viroexpo, Filozofski fakultet- klub studenata, Ministarstvo pravosuđa, Gradski ured za branitelje, razne braniteljske udruge, jedan autoklub, ali i poduzeće koje snima filmove.

Zagrebački holding ostvaruje pozitivnije financijske rezultate od ZET-a, ali zato se bavi sponzorstvima i donacijama u puno većim iznosima.

Tako je Holding samo u 2018. godini na sponzorstva potrošio 3.742.485,45 kuna. Među sponzoriranima nalaze se razne sportske i kulturne udruge, ali i motoutrka koju sponzorira i ZET. Sponzorira se i Udruga puhački orkestar ZET-a. Među poznatijima je i Hrvatski skijaški savez.

Među donacijama su razne vjerske zajednice, ali i Ministarstvo poljoprivrede RH.

Ranijih godina bilo je sličnih primjera pa se tako sponzorirala i udruga orača itd. Najveći problem kod javno dostupnih podataka u sponzorstvima i donacijama je što nije objavljeno po kojim je uvjetima i koliko novaca otišlo za pojedine udruge. Zanimljivo je što se neki i ponavljaju svih ovih godina, pa je važno postaviti i pitanje kriterija po kojima se dijele sponzorstva i donacije.

Comments


Evo koga sve gubitaški ZET i Zagrebački holding sponzoriraju i doniraju

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page