top of page
Search

Iako Zakon o javnoj nabavi ne dopušta javnim ustanovama i poduzećima da putem narudžbenica s istim dobavljačem ugovaraju nabavu istovrsnih roba i usluga čija ukupna vrijednost na godišnjoj razini premašuje svotu od 200.000 kuna bez PDV-a, upravo se to događalo u međusobnom odnosu Opće županijske bolnice Vinkovci i privatne tvrtke Centar za čišćenje Vinkovci d.o.o.

Jutarnji list je pisao da je ta tvrtka obavljala outsourcing poslove održavanje čistoće u vinkovačkoj bolnici uglavnom preko narudžbenica. Samo za drugu polovicu 2015. imali su potpisan ugovor nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave. Sve ostalo bilo je regulirano putem narudžbenica. Tako je u 2015. Centru za čišćenje Vinkovci ukupno isplaćeno 925.238 kn bez PDV-a, odnosno 1,156.548,45 kuna s PDV-om.

Ugovor o javnoj nabavi u 2015. sklopljen na iznos od 362.118 kuna bez PDV-a (452.647,50 kuna s PDV-om). Računica kaže da je outsourcing čišćenja putem narudžbenica plaćen znatno više od zakonom dopuštenih 200.000 kn godišnje.

Godinu iza, 2016-e to je još izraženije. Ti su poslovi s tvrtkom Centar za čišćenje ugovarani isključio narudžbenicama bez postupka javne nabave. Tako je 2016. za čišćenje plaćeno 803.097 kuna bez PDV-a. Suradnja bolnice i Centra za čišćenje u kojem su suvlasnici Krešimir Bikić i Marko Šarić, zet vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića (HDZ) počela je navodno još u ljeto 2014. godine. Tada je tadašnja SDP-ova sanacijska uprava, kojoj je na čelu bio Dubravko Korenika, angažirala Centar za čišćenje. Tada im je po narudžbenicama plaćeno 176.000 kuna, što je ispod praga od 200.000 kuna. Ali u sljedeće dvije godine taj je prag premašen.

‘Radio sam sve po zakonu!’

“U 2015. imali smo ugovor nakon postupka javne nabave, a službama koje su to radile dao sam nalog da sve odrađuju prema zakonu. Znam da sam radio prema zakonu, ali ne mogu vam konkretno reći o kojim se iznosima radi jer više nemam pristup informacijama. U veljači 2016. sam smijenjen pa za tu godinu ne znam što se događalo”, rekao je za Jutarnji list Korenika.

Novim sanacijskim upraviteljem imenovan je dr. Krunoslav Šporčić koji je postao ravnatelj bolnice u listopadu 2016. Odluka da se ide u outsourcing čišćenja u skladu je s naputkom Ministarstva zdravstva iz travnja 2015. No, problem je u tome što se taj posao uglavnom dogovarao narudžbenicama, a ne kroz otvoreni postupak. On je proveden samo za dio 2015. i tada je Centar za čišćenje dao najnižu ponudu.

Comentários


Firma županovog zeta bez natječaja dobila posao u bolnici, a bivši ravnatelj odgovara: ‘Sve sa

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page