top of page
Search

HAC i ostatak cestarskog sektora već godinama predstavljaju najveće opterećenje za javni dug. Ukupan dug samo te tvrtke iznosi 22 milijarde kuna. Zbog toga je resorno ministarstvo angažiralo financijskog savjetnika da radi na procesu refinanciranja i restrukturiranja duga.

HAC je najavio otkaze i uštede, pa je raspisao natječaj za nova zapošljavanja. Iz samog HAC-a su tako spomenuli otkaze za ukupno 900 ljudi. No, izgleda da su se predomislili.

Iako su blagajnici trebali biti na listi za odstrjel, HAC ipak traži nove blagajnike. Pritom ih traže u suprotnim mjestima i županijama od onih u kojima bi radnici trebali raditi. Ukupan broj blagajnika koji se traže je 150.

Natječaj za radno mjesto u Tehničkoj jedinici Lipovljani – Slavonski Brod istok za koju je potrebno pet novih blagajnika, a za koju je natječaj objavljen je u Županji.

Takav potez za sobom povlači pitanje je li natječaj namješten? U HAC-u su za RTL rekli da nije, jer su natječaj poslali Zavodu za zapošljavanje, a ne znaju kako se moglo dogoditi da se radnici za Lipovljane i Brod traže u Županji. Istovremeno tvrde kako će bez obzira na to prednost pri zapošljavanju imati oni koji udovoljavaju kriterijima i oni čije se mjesto stanovanja nalazi najbliže naplatnim postajama. Zbog novinarskog upita, piše RTL, odmah su pokrenuli i unutarnju kontrolu kako bi utvrdili je li riječ o nenamjernoj pogrešci ili nečem drugom.

Nezavisni cestarski sindikat ne zna ništa

U Nezavisnom cestarskom sindikatu znaju da HAC traži blagajnike. No, kažu da ne znaju na koji način se oni zapošljavaju. “Kad je zapošljavanje u pitanju nas nitko ništa ne pita, ali kad se otpušta onda nas svi zovu.”

“Najčešće ni ne znamo da se zapošljava i kako se, ali trebalo bi biti što je moguće transparentnije”, kaže Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Inače, otkazi za 900 radnika uz otpremnine najavljeni su u planu koji je napravljen u suradnji sa Svjetskom bankom. Riječ je o otkazima koji bi se trebali dogoditi do 2021.

Do sada je iz tvrtke otišlo njih 210. Neki su već otišli, a neki odlaze zaključno s 31. ožujkom. To su zaposlenici iz sektora administracije i održavanja. Među njih spadaju i radnici na naplati cestarina.

Tjedan dana ranije hrvatsku javnost je šokirala i vijest kako će prezadužena tvrtka isplatiti najbogatije uskrsnice u Hrvatskoj. Tvrtka koja ima dug od 22 milijarde kuna, isplatila je čak 1000 kuna za uskrsnicu.

“HAC je radnicima isplatio jednokratan dodatak na plaću u neoporezivom iznosu od 500,00 kuna na plaću, dok će dar u naravi u visini neoporezivog iznosa prema važećim propisima za nabavku životnih potrepština biti isplaćen prije Uskrsa”, stoji u odgovoru je poslao HAC.

Tako su iz HAC-a prestigli sve ostale državne tvrtke. Željezničari, HEP, Hrvatska pošta i ostali su isplaćivali uskrsnice u duplo manjem iznosu. Iako i neke od tih tvrtki poput HŽ-a imaju sličnu razinu zaduženosti.

Comments


HAC najavio otkaze i uštede, pa raspisao natječaj za zapošljavanje 150 blagajnika?!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page