top of page
Search

Uprava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) vodi žestoku bitku protiv prava građana da doznaju kome i u kojim iznosima dodjeljuje povoljne kredite. Hrvatska banka za obnovu i razvoj je od 2015. do danas čak 23 puta tužio povjerenicu za pravo na pristup informacijama Anamariju Musu, koja je rješenjima naložila toj državnoj kreditnoj instituciji da građanima koji su joj se obratili za pomoć dostavi tražene informacije.

Visoki upravni sud do sada je donio 16 presuda u kojima je odbio tužbe HBOR-a protiv rješenja povjerenice te naložio toj državnoj banci da građanima dostavi tražene podatke. Preostalih sedam postupaka pred Visokim upravnim sudom, u kojima HBOR pokušava osporiti rješenja povjerenice, još nije okončano.

Sve dosadašnje uprave HBOR-a se uporno suprotstavljaju svakom zahtjevu za informacijama o dodijeljenim kreditira, iako je u svim dosadašnjim presudama Visoki upravni sud HBOR-u dao nalog da građanima dostavi tražene informacije o primateljima i iznosima dodijeljenih kredita.

Dosad je DORH od Vrhovnog suda na poticaj HBOR-a pokrenuo osam zahtjeva za izvanrednim preispitivanjem zakonitosti pravomoćnih presuda Visokog upravnog suda koje se odnose na zahtjev građana za informacijama, piše Jutarnji list.

Povjerenica za informiranje je u svibnju 2015. donijela rješenje u kojem je navela da je HBOR državna banka u čijem je temeljnom kapitalu novac poreznih obveznika, pa građani imaju pravo znati kako se tim novcem raspolaže i tko se njime kreditira. Na taj način, obrazložila je povjerenica, građani nadziru jesu li krediti koje dodjeljuje HBOR doista u službi gospodarskog razvoja Hrvatske i u skladu s proklamiranim ciljevima te banke. HBOR je, međutim, i dalje odbijao dati podatke te podigao tužbu protiv rješenja povjerenice, ali ju je Visoki upravni sud odbacio i potvrdio povjereničino rješenje.

Comments


HBOR digao 23 tužbe da spriječi objavu podataka o svojim kreditima

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page