top of page
Search

Europska komisija u srijedu je objavila kako je hrvatski plan za restrukturiranje brodarske kompanije Jadroplov u skladu s pravilima EU o državnim potporama. Čime je toj kompaniji odobrena državna potpora u iznosu od 105,6 milijuna kuna.

Upravo kroz taj iznos Hrvatska nastoji Jadroplovu osigurati ponovnu uspostavu dugoročne održivosti provedbom Plana restrukturiranja za razdoblje od 2015. do 2019. Taj plan je potvrdila i Europska komisija. Osnovni cilj Plana restrukturiranja je postizanje dugoročne održivosti Jadroplova uz minimalne intervencije Republike Hrvatske kao većinskog vlasnika. Sve sa ciljem smanjenja troškova poslovanja, usredotočenosti na osnovnu djelatnost te olakšavanja financijskog pritiska koji proizlazi iz visoke zaduženosti društva.

Planom restrukturiranja predviđeno je da Jadroplov zadrži šest postojećih brodova pod hrvatskom zastavom. Uz naravno ukrcaj hrvatskih pomoraca i vježbenika te da i dalje strogo vodi računa o visini troškova i konkurentnosti društva na svjetskom tržištu pomorskog prijevoza rasutog tereta.

Hrvatska država dala je dva državna jamstva za bankovne kredite u ukupnom iznosu od 105,6 milijuna kuna.

U troškovima restrukturiranja u velikom dijelu sudjelovat će sam Jadroplov, sa 144,9 milijuna kuna. Jadroplov sudjeluje kroz financiranje na privatnom tržištu i kroz prodaju imovine.

Brodarska kompanija ima godinama problem s poslovanjem 

Prema podacima iz financijskog izvještaja za 2017. godinu, ukupni prihod Jadroplova iznosio je 212,5 milijuna kuna. To je 104,7 milijuna kuna više u odnosu na 2016., no gubitak je istovremeno iznosio 36,8 milijuna kuna. Godinu ranije gubitak je iznosio 96,8 milijuna kuna.

Ukupne obveze Jadroplova zadnjeg dana 2017. iznosile su 449 milijuna kuna, od čega se 196,45 milijuna kuna ili 44 posto odnosi na dugoročne obveze i rezervacije, a kratkoročne obveze su bile u iznosu od 252,54 milijuna kuna.

Jadroplov je svih ovih godina bio uglavnom gubitaš, ali ga se puno manje spominjalo u javnosti za razliku od Petrokemije i brodogradilišta. Temeljni kapital Jadroplova 2007. iznosio je 1,5 milijarde kuna, da bi se to smanjilo na sadašnjih nešto više od 81 milijun kuna! Tako je u jednom desetljeću skoro 200 milijuna eura samo u jednoj tvrtki. Nitko nije odgovarao za nesavjesno poslovanje svih ovih godina.

Comments


Jadroplovu odobrena državna potpora, a u deset godina stvorio više od milijardu kuna gubitaka

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page