top of page
Search

Gotovo svi građani Hrvatske su čuli za barem jedan primjer mogućeg nepotizma u zapošljavanju u školama ina fakultetima. Radi se o javnoj tajni o kojoj se malo priča. No, ovaj tjedan je u medije “procurio” jedan tekst koji govori da je nepotizam stvaran problem.

Omiška Osnovna škola Josipa Pupačića je raspisala mjesta za poslove učitelja tjelesne i zdravstvene kulture. Natječaj je raspisan 23. veljače, a tražio se jedan izvršitelj/izvršiteljica.  Uvjeti pišu u  natječaju koji se može pronaći i na mrežnim stranicama škole. Dok su se čekali službeni rezultati, Slobodnoj Dalmaciji su je javili izvori bliski školi upozoravajući kako je, prema njihovim saznanjima, Školski odbor izabrao ne jednog, nego dva kandidata, zbog čega su se javile sumnje da su uvjeti iz natječaja prekršeni.

Na dva navodno zaposlena radnika ravnomjerno je raspoređen teret nastave. Tako da je svaki kandidat trebao raditi po 12 sati tjedno. Ono što je najzanimljivije, upozoreno je kako su dva izabrana učitelja, Rino Kos i Marko Kuvačić, obojica magistri kineziologije – ujedno i sinovi dvojice nastavnika tjelesnog iz iste škole!

Nakon što su 19. ožujka službeno objavljeni rezultati natječaji, iste sekunde je objavljena i druga obavijest o poništavanju izbora zbog ‘proceduralne greške’. Ravnateljica Deur nije htjela odgovoriti o čemu se radi. Kaže da se tu i nema što posebno objašnjavati.

Radno mjesto u omiškoj školi se dugo čekalo jer se znalo da će jedna nastavnica tjelesnog u mirovinu. Također što je čudno nitko kandidate nije zvao na razgovor. Nitko nije ni mao mogućnost dobiti priliku žaliti se.

Dva slučaja u istoj školi

No nakon par dana Slobodna Dalmacija je opet pisala o novim “makinacijama” u istoj školi. Na istom natječaju, raspisanom 23. veljače, a rezultati su objavljeni s datumom 19. 3., posao u školi na radnome mjestu učitelja/učiteljice engleskog jezika, neodređeno nepuno radno vrijeme (20 sati tjedno) za rad u matičnoj školi, dobila je Josipa Gudelj.

Gudelj je učiteljica razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnog predmeta engleski jezik. Ali je ona i kći djelatnice iste te škole, također nastavnice engleskog jezika Viktorije Gudelj.

“Od prijavljenih kandidata, Školskom odboru je predložena Josipa Gudelj, učiteljica razredne nastave s pojačanim programom iz predmeta engleski jezik, koja ispunjava sve uvjete natječaja te ima potrebne obrazovne kvalifikacije prema navedenom Zakonu i Pravilniku (čl. 7.a). Članovi Školskog odbora dali su prethodnu suglasnost na prijedlog ravnateljice. Majka izabrane kandidatkinje je radnica škole”, odgovorio je povjerenik škole o ovom slučaju. Iz Ministarstva obrazovanja i znanosti su slično odgovorili.

Comments


JAVNA TAJNA Postoji li nepotizam kod zapošljavanja u školama?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page