top of page
Search

ZAGREB, 20. travnja 2016. – Na okruglom stolu Udruge poreznih obveznika „Lipa“, pod nazivom „Može li državna potrošnja potaknuti rast: problem visine fiskalnih multiplikatora“, održanom u srijedu u Novinarskom domu, raspravljen je učinak tzv. multiplikatora na ekonomski rast.


U raspravi su sudjelovali Zoran Löw, izvršni direktor udruge Lipa, Milan Deskar-Škrbić, ekonomski analitičar, član Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA), ekonomski analitičar Velimir Šonje, te prof. Boris Cota s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a.


Milan Deskar-Škrbić predstavio je pregled istraživanja učinaka fiskalnih multiplikatora u RH, dok je Velimir Šonje ukazao na problem javnog duga koji sve više smanjuje prostor za eventualnu ekspanzivnu fiskalnu politiku koja predstavlja temelj državne intervencije u makroekonomiju, prema čuvenoj teoriji JM Keynesa.


Prof. Cota i Josip Budimir sučelili su svoje argumente za i protiv, odnosno u kojim uvjetima eventualno posezanje za multiplikatorima može imati smisla.


Opći je zaključak da je prostor za fiskalni intervencionizam u Hrvatskoj drastično sužen visinom javnog duga te neučinkovitošću javnog sektora, tako da su strukturne reforme možda najteži ali i jedini put k zdravom i održivom rastu.


U tim uvjetima, javna potrošnja ne može biti recept za rast i izlazak iz krize.Comments


Je li povećanje javne potrošnje rješenje za rast?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page