top of page
Search

Nakon teksta koji je objavljen na “Crnoj knjizi” o tome kako je jedan od najvećih hrvatskih problema upravljanje državnom imovinom, a pogotovo sa stanovima i poslovnim prostorima, stigle su i prve reakcije.

Na “Crnoj knjizi” su tako završili slučajevi koje je Državna revizija objavila o Državnoj upravi za stambeno zbrinjavanje i MORH-u. Tako je Državna revizija otkrila kako je već godinama oko 4500 stambenih jedinica useljeno bez ugovora o najmu čiji korisnici ne plaćaju najamninu te zbog navedenog nisu evidentirana ni potraživanja u poslovnim knjigama! Radi se o korisnicima koji su u proteklom razdoblju (1996.-2011.) uselili i koriste stambenu jedinicu (kuću ili stan) bez zaključenog ugovora o najmu, a Državni Ured nema podatke o dospjelosti i starosti potraživanja za prihode od najma stambenih jedinica.

Nakon javnog predstavljanja projekta, Jagoda Marić je za Novi list je napisala kako je Vlada već u listopadu omogućila otpis potraživanja za “iznajmljivanje stanova” u razdoblju od 1995. do 2013. i u maksimalnom iznosu od 133 milijuna kuna. Državni tajnik u tom Uredu Nikola Mažar je dobio mogućnost pojedinačnog otpisa svih stanova koji su imali ugovor o najmu ili nisu imali. Otpisuju se dugovi stariji od tri godine, pod pričom da je više nemoguće naplatiti dugove koji su stari do 20 godina zbog propusta najmodavca tj. države.

Provjerili smo pisanje Novog lista i zaista u Narodnim novinama postoji odluka Vlade o otpisu potraživanja u vrijednosti od 133 milijuna kuna, Vlada je odlučila zadržati pravo naplate za samo 27 milijuna kuna potraživanja, što znači da je većina toga “bačena u vjetar”.

Odluku o otpisu možete vidjeti i ovdje.

Comments


Korisnicima stanova koji nisu plaćali najamnine oprašta se do 133 milijuna kuna potraživanja!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page