top of page
Search

Loše upravljanje državnim tvrtkama je uvelike raširen problem u Hrvatskoj. U Hrvatskoj postoji više od 1500 tvrdi u većinskom ili djelomičnom vlasništvu države koje se bave svim i svačim, a velik broj je u gubicima.

Jedan od najpoznatijih primjera u kojim se provodi loše upravljanje državnim tvrtkama je tvornica Lipovica koja je prošle godine imala gubitak od čak 47,15 milijuna kuna. Ova tvrtka već godinama gomila gubitke, a inače se bavi proizvodnjom radijatora.

Lipovica zapošljava 173 radnika, a u njoj rade i zatvorenici. Prije dvije godine imala je prihode od 51,2 milijuna kuna, ali i gubitak od preko 47 milijuna kuna. Godinama već posluju s negativnim rezultatom, pa su tako godinu ranije, 2015., imali minus od 4,4 milijuna kuna. 2014. on je iznosio 6,36 milijuna, 2013. 4,81 milijuna itd.

Gubici zbog revalorizacije

Index je pitao upravu Lipovice zbog čega je došlo do velikog skoka gubitaka. Direktor Vladimir Fresl je odgovorio kako je razlog tomu napravljena revalorizacija vrijednosti poduzeća. Procjena nije napravljena od 2002. godine, kada je ono izdvojeno iz sustava kaznionice u Lipovici.

“Uzrok gubitka u 2016. godini od 47,15 milijuna kuna je zbog revalorizacije vrijednosti poduzeća koja je napravljena u 2016. godini, a ne iz poslovnih razloga. Dugi niz godina nije napravljena procjena vrijednosti poduzeća, odnosno od 2002. godine kada je bilo odvajanje Proizvodnje radijatora od tadašnje kaznionice u novostvoreno poduzeće Lipovica d.o.o.”, odgovorio je Fresl Indexu.

Zanimljivi podaci su i o plaći direktora te smanjenju kapitala tvrtke. Plaća direktora iznosi 19.500 kuna, a kapital se samo u četiri godine, od 2012. do 2016., smanjio za oko 60 milijuna kuna – s 102,3 na 42,1 milijuna.

Tvrtke je stavljena u više navrata na prodaju, no nitko se nije javio na natječaje Ministarstva državne imovine. Sada je u planu dokapitalizaciju, a moguće je kako sudjeluju i poreznim obveznici u “spašavanju tvrtke”.

Radnici protiv privatizacije

Zanimljivo je kako su radnici prije tri godine napisali pismo protiv privatizacije. Radnici su se zalagali za radničko dioničarstvo. Razlog zbog kojeg su bili protiv privatizacije su smanjenja vrijednosti tvrtke i mogući gubici. Sve ono što se zapravo i dogodilo nekoliko zadnjih godina.

Comments


Loše upravljanje državnim tvrtkama se najbolje vidi kroz primjer – tvornice radijatora

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page