top of page
Search

Na prošlim lokalnim izborima građani Zagreba izabrali su 1.640 vijećnika u 17 vijeća gradskih četvrti i 218 vijeća mjesnih odbora. Osobe koje su odabrali da ih predstavljaju na lokalnoj razini zapravo ne odlučuju ni o čemu, što ne znači da ne predstavljaju znatan trošak za porezne obveznike Zagreba. Točnije, pod uvjetima da svako vijeće održi makar jednu sjednicu u mjesecu te da se na sjednice odazove svih 1.640 članova , građane Zagreba njihove će “usluge” stajati visokih 2.295.765 kuna neto. Još jedan od problema u priči je i kontinuirani porast troškova rada mjesnih odbora i vijeća četvrti, a on je narastao s dva posto gradskog proračuna iz 2002. na današnjih 18 posto.


U ožujku 2017. zagrebačka Gradska skupština donijela je i Odluku o povećanju naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Tom odlukom naknade vijećnicima porasle su od 8 do čak 142 posto. 7.750 kuna bruto iznosi naknada predsjednika vijeća gradske četvrti, 4.275 kuna naknada potpredsjednice, dok vijećnici dobivaju 2.635 kuna. Predsjednik vijeća mjesnog odbora iz proračuna dobije 3.875 kuna, potpredsjednici 1937, a vijećnici 1.162 kune. Kad se naknade zbroje, na godišnjoj razini iznos iz gradskog proračuna se potroši vrtoglavih 27 milijuna kuna na rad odbora koji ne odlučuju ni o čemu.


“Na godišnjoj razini ukupni troškovi mogu doseći najviše 27.549.180 kuna neto. Razumije se da su stvarno isplaćene naknade redovito nešto manje od najvećih mogućih” komentar je pročelnice Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon na ove troškove.


Inicijalni izvor podataka: Telegram

Procijenjeni iznos rastrošno potrošenih javnih sredstava: 27.549.180 kuna

Institucija: Grad Zagreb

Komentar


Mjesni odbori i vijeća četvrti ne odlučuju ni o čemu, ali koštaju 27 milijuna kuna godišnje

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page