top of page
Search

Državna revizija je u svojim izvješćima za 2016. godinu analizirala rad niza lokalnih uprava i samouprava, no samo su dvije općine dobile nepovoljno mišljenje. Uz Škabrnju i malena slavonska općina Donji Andrijevci, s četiri naselja i oko 3700 stanovnika ušla je na “crnu listu”, pa ih je zbog poslovanja istraživalo i Državno odvjetništvo.

Gotovo sve što se moglo krivo napraviti u toj općini lokalni načelnici su napravili. Tako su primjerice u 2016. u više navrata sa žiro-računa karticom podignuli preko 91.000 kuna, a od toga je 63.000 kuna praktički nestalo jer ne postoji nikakav trag na što je novac potrošen, ni tko ga je potrošio. 28.300 kuna gotovinskih troškova je potrošeno za akontaciju za službeni put, gorivo i pomoć obiteljima, a isplatnice uopće nisu bile numerirane.

Općinu je vodio HDZ-ov načelnik Tomislav Marijanović koji je priznao sve krimene i rekao da je sve stvar loše vođenog knjigovodstva: “Nije vođena knjiga blagajne, nema uplatnica i tu je nastala praznina koja nije pokrila gotovinsku isplatu. Riječ je o knjigovodstvenoj greški. Novac je utrošen za putne naloge i za jednokratne pomoći obiteljima, najviše za podmirenje troškova stanovanja i režija. Isplatnice postoje, ali nisu numerirane i provedene kroz blagajničku knjigu” pravdao se načelnik za 24 sata.

Bili je i drugih grešaka koje “upadaju u oko” poput toga da pet djelatnika i načelnik primaju naknadu za prijevoz u iznosu od 250 kuna, iako žive u Donjim Andrijevcima. Načelnik je za to rekao kako se ne radi o naknadi za prijevoz, nego o “cipelarini”. Postojao je i niz drugih problema poput isplate božićnica iako nije postojalo pravo na to, isplata naknade za rad povjerenstva, bagatelnim nabava komunalnih usluga.

Naknade za ugovor o djelu u poslovnim knjigama iskazane u iznosu od 81.882 kune, a uvidom u dokumentaciju, Državna je revizija utvrdila da je isplaćeno ukupno 202.118 kuna za 10 ugovora o djelu, a nema nikakve evidencije o prisutnosti djelatnika na poslovima čišćenja javnih površina i održavanja zelenila, niti za one koji su radili u upravi.

Bez natječaja se utrošilo 453.443 kuna za različite radove, od toga 70.000 kuna za reprezentaciju.

U poslovnim knjigama općine vlada još veći kaos jer nije donesen plan razvojnih programa,  a proračun, koji je u izvornom obliku oko 3 milijuna kuna, prošle godine je iznosio zbog EU fondova 8 milijuna kuna. Proračun nije sastavljen prema izvorima financiranja, načelnik je sam donosio odluke za pomoć obiteljima, bez ikakvih kriterija, program održavanja komunalne infrastrukture nema izvore financiranja, nije usklađen s proračunom, nije ni sastavljeno izvješće o izvršenju.

Općina također ne vodi knjigu ulaznih i izlaznih računa, evidenciju korištenja službenih vozila, knjige za imovinu, potraživanja ni obveze, a nema ni bilješki uz financijske izvještaje. Problem je predstavljalo i donošenje proračuna koji nije bio ni objavljen na službenoj web stranici. Općina je na kraju svega u 2016. završila s manjkom od preko 80.000 kuna.

Comments


Načelnik podignuo 91.000 kuna sa žiroračuna općine pa rekao: ‘Sve je krivo knjigovodstvo!'

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page