top of page
Search

Na službenim internetskim stranicama Općine Polača prije nekoliko dana izašao je zanimljiv materijal. U skladu s predizbornim obećanjem, novi načelnik Tomislav Prtenjača je odmah nakon dolaska na vlast angažirao revizorsku kuću. Revizori su detaljno pročešljali općinske knjige zadnjih sedam godina. Tako je obuhvaćeno razdoblje od početka 2010. do 30. svibnja 2017. godine. Revizija je plaćena 70 tisuća kuna, a izvještaj na 39 stranica sadrži brojne nepravilnosti i nezakonitosti.

Najbizarniji su dijelovi o domjencima i pečenim janjcima. Tako je za domjenak za 120 ljudi u hotelu Iliriji potrošeno 33.000 kuna. Za 49 kg pečene janjetine i 7 kg pečenog odojka u Šime potrošeno je 10.640 kuna. U izvješću se više puta nabrajaju stalno pečeni odojci, janjetine i domjenci.

Minus u proračunu je pet milijuna kuna. Što je više od prosječnih cjelogodišnjih proračuna zajedno s decentraliziranim sredstvima.

Bivši načelnik se nije dao smesti s rezultatima revizije, pa je za Slobodnu Dalmaciju rekao kako su to sve isforsirani izvještaji :”Tresla se brda, rodio se miš! Oni sve sile upinju da dokažu moje nezakonite radnje, to su isforsirani izvještaji od privatnog revizora. Svi koji nešto znaju o proračunu jasno im je da je sve u skladu sa zakonom

“Sve ovo je podli način da se mene diskreditira, a prekrije vlastita nedoraslost, neinventivnost i neznanje. Oni su neradnici, ovo je seljačka radna zadruga u odnosu na ono što sam ja radio. Neka se uhvate projekata. Stojim na raspolaganju svim institucijama. Neka mi dokažu da sam lipu iz općinskog proračuna uzeo za sebe ili na nepotistički način.”

Nikad nije provjeravano kako se troše donacije

No, zanimljivi su još neki detalji u izvješću koje mediji nisu spominjali. Postoje ogromne obveze općine koje uopće nisu bile knjižene. Tako općina nije znala da duguje milijunske iznose nekim tvrtkama!

Dio o donacijama udrugama je još sporniji. U izvješću piše kako općina nije imala praksu provjeravati na što se troše donacije, tako da postoji velika mogućnost zloupotreba: “Korisnici koji su primili od Općine sredstva namjenskih donacija, subvencija i pomoći daju Općini godišnja izvješća o realizaciji projekata, ali Općina nema praksu provjeravati namjensko korištenje tih sredstava uvidima na licu mjesta. Zbog navedene prakse ne može se otkriti eventualno nenamjensko korištnje primljenih sredstava, što može dovesti do raznih zloupotreba sredstava Općine.”

Novac se uglavnom davao nogometnom klubu Polači. Oni su godišnje dobivali iznose veći od svih ostalih zajedno. Iza njih su vatrogasci i kulturnoumjetničko društvo. Nogometaši su najviše dobili 2014. godine dobili i to 480 tisuća kuna. Svih ovih godina dano im je nešto više od 2,7 milijuna kuna. Valja podsjetiti da lokalni nogometni klub igra po pravilu u četvrtoj nogometnoj ligi. KUD Polača je svih ovih godina dobio iznos od 215 tisuća kuna. Općina i u ovom slučaju ne zna kako je trošen ovaj novac.

Također je zanimljivo i da planirani prihodi općine za prvih pet mjeseci po izvješću iznose oko 6,5 milijuna kuna. Pomoć od izvanproračunskih korisnika iznosila je 4.795.339 kn. Pomoć od drugih proračuna iznosi 622.668 kuna. No, u samom izvješću se upozorava kako se prihode gotovo svake godine krivo procijeni. Tako su ostvareni prihodi po godinama nekad bili upola manji od planiranih, a pomoć države uglavnom iznosi više od trećine. Nakon revizije otkriveno je kako jestvarni financijski položaj Općine Polača lošiji od iskazanog za iznos od 1.421.877 kuna!

#općinapolača #udruge

Načelnik Polače koji je kupovao janjce na račun općine davao novce udrugama bez ikakve provjere

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page