top of page
Search

Studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu spadaju među najveće studentske domove u zemlji. Njihova obnova koštala je 220 milijuna kuna, a financirana je iz fondova Europske unije.

No, projekt obnove je navodno sporan jer su u reviziji projekta obnove pronađene nepravilnosti pri ugovaranju izvođača tog posla pa se navodno spremao povrat svih 220 milijuna kuna, a teret otplate u tom slučaju bi u potpunosti pao na leđa poreznih obveznika. Obnovu domova radila je građevinska tvrtka Projektgradnja, koja je u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

Studentski centar (SC) kao investitor je na vrijeme otvorio postupak javne nabave, no u SC-u nisu računali na to da domaći građevinari često nalaze zakonske smicalice kako bi naručitelja prisilili da pomiče rok za otvaranje ponuda dovodeći ga u vremensku stisku da bi ga natjerali da prihvati ponuđeno.

U ovom slučaju je svaki mjesec odgode značio 1,8 milijuna kuna troška za roditelje studenata i državni proračun, a javni natječaj na kraju je poništen, ušlo se u izravne pregovore i posao je dobila Todorićeva tvrtka. Vrijednost cijelog posla je 285 milijuna kuna, a razliku su podmirili Ministarstvo znanosti i Fond za energetsku učinkovitost. Tportal je pisao kako je Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) pronašla nepravilnosti kod izravnih pregovora, koji su opravdani u jako specifičnim projektima i okolnostima.

Središnja agencija za pregovaranje i financiranje (SAFU) može zatražiti povrat 220 milijuna kuna ako se dokažu nepravilnosti u projektu gradnje, a revizori iz ARPA-e ustvrdili su da nije bilo opravdanja da se ide u izravni pregovarački postupak već u običnu javnu nabavu.

Comments


Obnovu studentskih centara u Todorićevoj izvedbi plaćaju građani?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page