top of page
Search

Udruga poreznih obveznika Lipa pred sastavljanje novog proračuna od novog ministra financija traži pojačani nadzor nad deficitom i javnim dugom, evaluaciju efektivnosti fiskalnih programa i posvećenost dugoročnom smanjenju poreznog opterećenja građana i tvrtki.


Udruga je u pismu ministru financija Zdravku Mariću iznijela svoje viđenje kritičnih točaka fiskalne konsolidacije i pozvala na jačanje fiskalne odgovornosti. Prvi među prijedlozima je stroži Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji bi propisivao jače sankcije za dužnosnike koji prekrše odredbe fiskalne discipline.


Za Lipu je neprihvatljivo da se Hrvatska kao država članica EU-a nalazi u zoni ograničene proračunske transparentnosti prema pokazatelju Open Budget Index za 2015., a posebno smo zabrinuti zbog izostanka redovite, neovisne i javnosti dostupne evaluacije fiskalnih programa koja bi omogućila da se dokazano nedjelotvornim fiskalnim programima sredstva reduciraju ili u potpunosti ukinu.


Smatramo također da je lošu poslovnu klimu u Hrvatskoj potrebno popravljati i promjenom porezne regulative koja je komplicirana, proturječna i nedorečena, zbog čega su ulagači i poduzetnici često izloženi arbitrarnim tumačenjima poreznika koja dodatno produbljuju pravnu i poslovnu nesigurnost. Porezni je sustav stoga nužno pojednostavniti, čime će se ujedno otvoriti i prostor za dugoročno smanjenje poreznog opterećenja građana i poduzeća.


Udruga poreznih obveznika Lipa od svog osnutka razvija analitičke i komunikacijske kanale te oblikuje konkretne prijedloge politika u području javnih financija. Novoj vladi i svim ostalim zainteresiranim političkim faktorima u zemlji u svakom trenutku stojimo na raspolaganju kako bismo ih pobliže upoznali s našim zaključcima i prijedlozima u području javnih financija te im na taj olakšali njihov politički rad.

Comments


Od nove vlade tražimo maksimalnu fiskalnu odgovornost

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page