top of page
Search

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, a prije nekoliko dana izašlo je i najnovije istraživanje o rezultatima transparentnosti u razdoblju od studenog 2017. do kraja ožujka 2018.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Način na koji Institut za javne financije mjeri proračunsku transparentnost je taj da mjeri koji su sve ključni proračunski dokumenti objavljeni na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica.

Ti dokumenti su:

 godišnje izvršenje proračuna za 2016.;  polugodišnje izvršenje proračuna za 2017.;  prijedlog proračuna za 2018.;  izglasani proračun za 2018.;  proračunski vodič za građane za 2018.4

Istraživanje je pokazalo kako je prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica mjerena brojem proračunskih dokumenata od mogućih 5 iznosila 3,52. Vidno je poboljšanje u odnosu na prethodna tri ciklusa, kada je iznosila 1,8; 2,4 i 3,1.

Najgore stanje je opet među općinama

Institut za javne financije je i pohvalio neke općine koje su se vidno popravile među njima su Dugopolje, Posedarje, Rugvica i Svetvinčenat s nule skočile na peticu, a općina Vela Luka, te gradovi Pleternica i Vodnjan s jedinice na peticu. Četiri dokumenta više nego u prošlom ciklusu objavili su još Dugi Rat, Dvor, Kraljevec na Sutli, Lovinac i Šolta.

Popravak se dogodio i u prošlogodišnjem najnetransparentnijem gradu Gospiću koji je u novom ciklusu objavio tri, Imotski i Valpovo po dva, a Vrgorac po jedan proračunski dokument.

Usprkos tim poboljšanjima iz IJF-a upozoravaju kako je transparentnost je i dalje vrlo neujednačena i još uvijek čak 25 općina nije objavilo ni jedan proračunski dokument, uključujući i Milnu, jednu od općina s najvišim prihodima po stanovniku.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području najtransparentnije su Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka i Karlovačka, a najmanje su transparentne Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija.

Po vrstama lokalnih jedinica zaključili su kako su županije odlične u transparentnosti jer ih je čak 17 dobilo najvišu ocjenu, gradovi su vrlo dobri, a najgore stanje je među općinama.

Općine s prosjekom 3,3 i dalje zaostaju i za županijama i za gradovima, no među njima postoje i vrlo velike razlike. Tako su najtransparentnije (s prosjekom iznad 4) u Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj, Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj, a najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj (prosjek manji od 2) te Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj (prosjek ispod 3).

Mapa transparentnosti proračuna po općinama

Izvor: Institut za javne financije

Nedopustiv je velik broj lokalnih jedinica s lošim mrežnim stranicama

“Premda su se prosječno sve vrste lokalnih jedinica popravile i objavljuju sve više svih vrsta dokumenata, samo se sve županije u potpunosti pridržavaju zakona, odnosno objavljuju izglasani proračun, te godišnje i polugodišnje izvješće. Za razliku od njih, dosta je gradova i još uvijek mnogo općina koje će morati uložiti još puno truda da bi barem zadovoljili zakonske obveze, a pogotovo da bi poslušali i preporuke Ministarstva financija, odnosno objavili i prijedlog proračuna i vodič za građane”, poručili su na kraju newslettera iz IJF-a te istaknuli kako još uvijek postoji prevelik broj gradova i posebice općina s nedopustivo lošim, teško pretraživim, nepreglednim ili gotovo praznim mrežnim stranicama.

Općine i gradovi s najgorim ocjenama

Gradovi s ocjenom 1- Trilj, Vrgorac

Općine s ocjenom 1- Baška Voda, Bol, Bošnjaci, Breznica, Cista Provo, Darda, Davor, Donja Motičina, Donja Voća, Donji Lapac, Donji Vidovec, Gradište, Gunja, Hrvace, Karlobag, Kaštelir – Labinci, Klis, Kumrovec, Majur, Marina, Negoslavci, Nerežišća, Novi Golubovec, Okučani, Otok, Pašman, Petrijanec, Privlaka (Vukovarsko-srijemska ž.), Rešetari, Runovići, Slivno, Sopje, Sveti Petar u Šumi, Šestanovac, Tinjan, Tordinci, Trnava, Viškovci, Višnjan, Vrbje, Zagorska Sela

Općine s ocjenom 0- Bedenica, Čeminac, Dicmo, Drenje, Ervenik, Gorjani, Gornji Mihaljevec, Klenovnik, Lokvičići, Lovreć, Milna, Podbablje, Podravska Moslavina, Pojezerje, Povljana, Preko, Prgomet, Proložac, Punitovci, Seget, Stankovci, Sućuraj, Zadvarje, Zmijavci, Zrinski Topolovac .

Comments


Općine imaju najmanju transparentnost proračuna, prevelik broj ih ima nedopustivo loše rezultate!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page