top of page
Search

DOK DRŽAVA troši kao pijani milijarder, a građanima se porezima, prirezima i još stotinama nameta steže remen do krajnjih granica, mnogi se pitaju kako tome stati na kraj i prisiliti državu da troši manje i transparentnije, a građanima olakša život.


Upravo takve ciljeve ima inicijativa za osnivanje Udruge poreznih obveznika “Lipa”, koja će zagovarati interese svih onih koji kroz poreze i slična davanja financiraju državni aparat. Udruga, koja je u fazi osnutka, ima već i slogan “Do posljednje lipe”, a kao volonteri se možete uključiti u njihov rad.


Ono što ovu buduću udrugu razlikuje od mora drugih udruga koje postoje u Hrvatskoj je to što ona zagovara štednju, a ne potrošnju, odnosno jedan od ciljeva je manji proračun (a ne veći iz kojeg bi se moglo “isisati” više novca). Proračunski novac, naime, ne stvara država – to je novac kojeg se oduzima građanima.


Jedan od pokretača ove inicijative, Davor Huić, kaže kako u Hrvatskoj ne postoji udruga poreznih obveznika i kako građani mahom uopće nisu svjesni da se političari “igraju” njihovim novcem: “Građani nisu svjesni da su sve ono što `dobiju` od države, primjerice `besplatne` udžbenike, zapravo oni dali državi kroz poreze i sad dobivaju natrag mrvice. Treba ih osvijestiti i educirati, kako bi počeli shvaćati koliko im država zapravo uzima”.


> Evo s koliko novca mjesečno hrvatski radnici uzdržavaju državu

Da građani često nemaju pojma koliko im država uzima najbolje se vidi na primjeru plaća. Rijetko koji radnik zna koliki je njegov bruto iznos plaće i koliko je poslodavac morao dati državi da bi radnik dobio neto plaću. Većina hrvatskih radnika taj bruto iznos uopće ne poima kao svoj novac, jer ga fizički nikad nisu dobili. Tek kad bi u Hrvatskoj postojao američki model prema kojem radnik dobiva cijelu svoju bruto plaću, a onda sam iz nje državi plaća poreze i doprinose, građani bi bili svjesni koliko im zapravo država uzima.


Vlada radi sve suprotno

I dok su ciljevi Udruge bliski svakom građaninu – poreznom obvezniku, Vlada čini sve suprotno tome – nameću se sve veći porezi, proračun mora biti velik da bi se iz njega namirilo što veći broj onih koji žive na njemu, novac se troši netransparentno, a javni dug vrtoglavo raste.


Na građanima je da vladajućima konačno kažu “dosta je, to je naš novac” i natjeraju ih na transparentnije i racionalnije raspolaganje novcem građana skupljenim u proračun.


Huić ističe kako je, osim informirati i educirati građane, cilj kroz buduću udrugu izvršiti pritisak na političke elite kako bi se čulo glas građana i kako bi i država konačno krenula prema jasno formuliranim ciljevima poreznih obveznika – onih koji je financiraju i svojim novcem održavaju na životu i zato imaju pravo znati tko, zašto, koliko i kako troši njihov novac.


*ovaj tekst je objavio portal Index.hr

Commenti


Osnovana udruga poreznih obveznika, žele natjerati državu da manje troši

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page