top of page
Search

Hrvatsku javnost je prije otprilike desetak dana potresla seks afera saborskog zastupnika Franje Lucića. Iako seks afere nisu ništa neobične u drugim zemljama, ono što je dodatno šokiralo javnost jest da su slike navodno nastale u elitnom hotelu s pet zvjezdica. Na kraju se ispostavilo da porezni obveznici plaćaju elitne hotele političarima.

Lucić je prema prijavljenoj imovinskoj kartici najsiromašniji saborski zastupnik. Hotel u kojem je navodno boravio je elitni hotel u Ateni. Večer u tom hotelu košta i do 19 tisuća kuna, pisao je Net.hr.

Kao sol na ranu došla je vijest da je Lucićevu atensku eskapadu platio Hrvatski nogometni savez. Iako saborski zastupnik nije službenik HNS-a, put u Atenu na kvalifikacijsku utakmicu mu je plaćen zbog bratske veze. Predsjednik Nogometnog saveza Požeško- slavonske županije je Drago Lucić, njegov brat.

HNS je navodno njemu i nekim političarima, državnim odvjetnicima, liječnicima i drugima plaćao čak i put u Brazil i Francusku na velika natjecanja.

Najveći problem u tome je što se takva praksa može smatrati jednom vrstom mita. Telegram piše kako prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa stoji kako vrijednost poklona koje mogu primati državni dužnosnici (što su po definiciji i saborski zastupnici) ne smije prijeći 500 kuna.

Novac dolazi dijelom iz proračuna

Argument s kojim se opravdava HNS je taj da je HNS neprofitna organizacija koja prihode ostvaruje uglavnom od sponzorstava, internacionalnih nogometnih organizacija, tv prava i slično. No,  ne treba zaboraviti da država i lokalna uprava i samouprava značajno sudjeluju u financiranju županijskih nogometnih saveza, koji su glasačka mašinerija vladajućih struktura u samom savezu. Tako je Zagrebački nogometni savez u svom financijskom izvještaju prijavio za 2017. godinu prihoda od lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1.575.993 kune što čini nešto ispod 10 posto ukupnog proračuna najmoćnijeg županijskog saveza u državi.

No, za naš slučaj je najzanimljiviji Nogometni savez Požeško- Slavonske županije. Tako je ovaj savez 2016. godine od strane države primio donaciju u vrijednosti 175.000 kuna, ukupni prihodi te godine su iznosili 211.495 kuna, što znači da ogromna većina prihoda dolazi od strane države.

Većina rashoda odlazi na plaće

Zanimljivi su i rashodi saveza, gdje velika većina novca odlazi na plaće radnika. Među njima i na intelektualne usluge, reprezentaciju, troškove mobitela itd. Ulaganja u infrastrukturu praktički ne postoje. Sljedeće 2017. godine taj isti savez imao je prihode u iznosu od 200.777,00 kuna. Prihodi od donacija lokalne uprave i samouprave iznose 65 tisuća kuna. Postojao je i značajan prihod od trgovačkog društva u iznosu od 95.000 kuna. O toj donaciji ne postoje javno dostupni podaci. Nije poznato radi li se o tvrtki u vlasništvu lokalne uprave i samouprave.

O kojim iznosima se radi govori i analiza portala Nogometplus prije nekoliko godina. Tako su izračunali da su nogometni savezi samo u tri godine primili skoro 30 milijuna kuna poreznih obveznika. Velik dio novca potječe i od novca od Hrvatskog olimpijskog odbora. Tako je samo u 2017. po financijskom izvještaju za HNS otišlo 2.388.596 kuna. Nije se loše podsjetiti da više od 90% prihoda HOO-a dolazi od strane države. Što znači da je i taj novac u najvećoj mjeri novac poreznih obveznika…

Commentaires


Plaćaju li porezni obveznici elitne hotele političarima?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page