top of page
Search

Nacionalni park Plitvička jezera je godinama najprofitniji hrvatski nacionalni park, ali i najpoznatiji u svjetskim okvirima. Plitvička jezera su za svaku državu “bogom dana”, no nažalost Hrvatsku svakih par godina pogode afere vezane za upravljanje ovim biserom prirode.

Zbog lošeg upravljanja nacionalni park pati zbog slijevanja fekalnih voda i nedostatka pročistača, ali to ne smeta velikom broju nizu lokalnih subjekata koji žive na njegovom izdašnom proračunu.

Jutarnji list je analizirajući rashode ovog nacionalnog parka teškog 270 milijuna kuna otkrio kako je samo u prvih devet mjeseci 2017. godine na donacije, pomoći, sponzorstva i promidžbu potrošio nevjerojatnih deset posto proračuna.

Tako je do rujna prošle godine iz proračuna parka Plitvička jezera više od 27 milijuna kuna otišlo na navedene aktivnosti. Od tog iznosa 25,3 milijuna kuna otišlo je na stavku “pomoći”, dok je za promidžbi u sponzorstva “razdijeljeno” 1,5 milijuna, a na stavku donacije 310 tisuća kuna.

Najspornije je to što se godinama iznosi za ove stavke rapidno povećavaju, tako je 2015. potrošeno ukupno oko dva milijuna kuna, a u godini poslije ta je stavka narasla gotovo pet puta na 9,6 milijuna kuna.

Novac je išao brojnim udrugama, sportskim klubovima, tvrtkama, obrtima, a određeni dio sredstava išao je i različitim udrugama branitelja, Među njima su najpoznatiji lokalni košarkaši poput ženskog KK Plitvice, ali i KUD Dangubice, NK Slunj te Lovačko društvo Medvjed.

U isto vrijeme park nije imao novca za obnovu dotrajala četiri hotela, nije bila omogućena online prodaja ulaznica, a više od desetljeća nije se uspio riješiti sustav odvodnje otpadnih i fekalnih voda.

Comments


Plitvička jezera troše 27 milijuna na udruge i promociju, a nemaju pročistač?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page