top of page
Search

Udruga za vlasništvo i posjed je najveća hrvatska udruga koja se bori za prava vlasnika privatnih stanova u Hrvatskoj. Vlasnici privatnih stanova već dva desetljeća ne mogu koristiti svoje stanove zbog zakonske zaštite “zaštićenih najmoprimaca”.

Zaštićeni najmoprimci već godinama plaćaju smiješno male iznose za svoje stanove. Neki od njih žive u tim stanovima više desetljeća. Poznat je niz primjera u kojima zaštićeni najmoprimci imaju i druge nekretnine koje iznajmljuju drugim osobama! Pojedini zaštićeni najmoprimci su i tužili vlasnike stanova kako bi im oni održavali stan.

Vlada je prošle godine pripremila zakone koji bi trebali jamčiti “zaštićenim najmoprimcima” korištenje tih stanova još sljedećih pet godina.

Novi milijunski troškovi za porezne obveznika zbog novog zakona

Iz udruge za vlasništvo i posjed su više puta javno medijski upozoravali kako će novi zakon uzrokovati nove milijunske troškove za porezne obveznike. Također su u razgovoru s nama potvrdili svoje najave, ali su također najavili i nove moguće milijunske troškove koje će imati porezni obveznici zbog tužbi na hrvatskim i europskim sudovima.

O svim potencijalnim štetama koji iznose desetke, pa i stotine milijuna eura “Crna knjiga” će pisati u narednim tjednima. Za sada objavljujemo slike stana koje je objavila udruga. Stan je napušten nakon sedam desetljeća korištenja. Korisnica je ostala dužna četiri najamnine i 10 mjeseci režija. Zanimljivo je da je i taj stan bio konfisiciran od strane komunističke vlasti kad je tek izgrađen. Tako da je od same izgradnje bio u tuđim rukama.

“Jedan ‘zaštićeni’ manje! Naša članica stupila je nakon 72 godine okupacije u posjed svog stana, nakon što ga je ovih dana napustila državna miljenica koja je ostala dužna četiri najamnine i 10 mjeseci režija. Fotografije koje objavljujemo tipičan su primjer onoga što čeka vlasnike kada ‘oslobodioci’ napuste stanove koji su silom zaposjeli te na najbolji način oslikavaju karakter njihovog ‘prava na dom’ i ’emotivne povezanosti’. Kada je ova kuća od strane boljševičke vlasti konfiscirana, bila je nova. Ovako izgleda danas, nakon 72 godine devastacije podobnika kojima su bivša i sadašnja država podarile stanarsko pravo i ‘zaštićeno najmoprimstvo’ u tuđoj imovini. Toliko o ‘stečenim pravima’ i ‘ulaganjima’…”, napisali su na svom Facebooku iz Udruge za vlasništvo i posjed.

Comments


Pogledajte u kojem stanju je ‘zaštićeni najmoprimac’ vratio stan vlasniku

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page