top of page
Search

Kao što je poznato svima u Hrvatskoj, naše gospodarstvo, a i građani su pod teretom velikog poreznog opterećenja i drugih raznih nameta. Osim većih izdvajanja za PDV, porez na dohodak i razne doprinose na plaće, velik problem čine i neporezna davanja. Neporezna davanja su poznatija pod zloglasnim nazivom parafiskalni nameti. Označavaju uglavnom razne naknade ministarstvima ili agencijama, a po zadnjem registru iznosili su više od 9 milijardi kuna troškova.

Od 9 milijardi kuna, oko 5 milijardi činili su troškovi za poduzeća. Ostalih 4 milijarde kuna činili su troškovi građana. Iako se svaka hrvatska vlast kune kako će parafiskalni nameti biti značajno “skresani”, niti jedna reforma nije bila radikalna. Zbog navedenih razloga odlučili smo provjeriti na koji sve način poduzetnici i građani mogu otkriti tko ih “guli” i u kojoj mjeri.

Država je objavila prošle godine zadnji registar neporeznih davanja. Registar je za 2016. godinu i objavljen je na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Po prvi put se u registru nalaze i naknade koje pružatelji profesionalnih usluga imaju obvezu plaćati strukovnim komorama (upisnina, članarina i stručni ispit).

Također, u registru se nalaze i upravne pristojbe. Posebno su popisani pojedinačni iznosi tarifa upravnih pristojbi. Opterećenje temeljem upravnih pristojbi na razini opće države u 2016. godini bilo je 253 milijuna kuna. Popisano je 95 tarifnih brojeva upravnih pristojbi koje se odnose na 334 administrativne procedure.

Temeljem prikupljenih podataka za 213 davanja, ukupno parafiskalno opterećenje poduzetnika i građana iznosi 9 milijardi kuna, što tereti 2,7% BDP-a.

Kada se sve zbroji u Hrvatskoj 547 nameta koji stvaraju opterećenje od 9,3 milijarde kuna (2,8% BDP-a).

Građani najviše plaćaju pretplatu i obnovljive izvore energije

Najveće troškove u ukupnom iznosu za građane čini naravno televizijska pretplata. O načinu trošenja pretplate Crna knjiga je već pisala. Godišnje za pretplatu građani daju više od milijarde kuna, što čini više od četvrtine ukupnih davanja.

Godišnja naknada za upotrebu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila iznosi 663.304.139,82. Taj iznos je prihod županijskih uprava za cesta.

Naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (sredstva se prikupljaju na računu Hrvatskog operatera tržišta energije -HROTE) iznosi godišnje 514.699.654,95. O toj naknadi se često raspravljalo u javnosti, a taj iznos za 2017. je sigurno i rastao. Prošle godine je naime Vlada odlučila povećati naknade. Sve na temelju ugovora prošle Vlade.

Naknade za vodne doprinose, naknade i razne dozvole za priključak građane godišnje koštaju više od 1,2 milijarde kuna! Prihodi uglavnom idu Hrvatskim vodama, ali i lokalnim jedinicama. Jedan dio prihoda ide i za saniranje gubitaka u vodovodima. O kakvim se uspješnosti radi, govori i prijašnji članak Crne knjige.

Vodni doprinosi i gospodarenje otpadom ‘ubijaju’ poduzetnike

Poduzetnici s druge strane također moraju plaćati poveliki iznos za pretplatu i za audiovizualne djelatnosti u iznosu većem od 180 milijuna kuna. Poseban dio čine troškovi za općekorisnu funkciju šuma i turističke zajednice. O tome je Crna knjiga također pisala, a ukupni troškovi su nešto iznad 380 milijuna kuna. Spomenička renta također iznosi skoro 100 milijuna kuna. Poduzetnici plaćaju i za ceste više od 300 milijuna kuna.

Novčana naknada zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom iznose 188.691.057,81. Članarine HGK i drugim komorama iznose više od 180 milijuna kuna. Skoro 100 milijuna kuna iznose zdravstveni pregledi na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom!

Najveći iznosi su za razne vodne doprinose, naknade itd. Ukupan iznos je veći od 800 milijuna kuna. Drugi veliki izvor zarade su naknade za radiofrekvencijski spektar koji ide operaterima, a iznos je veći od 690 milijuna kuna.

Posebna priča i ovdje su obnovljivi izvori koji iznose 724.893.107,82 troškova i skoro 950 milijuna kuna raznih naknada gospodarenja otpadom ambalažom i povratnim naknadama.

HUP je prošlih godina objavio i popis najbizarnijih naknada za poduzetnike. Među najzanimljivijim su: Naknada za provjeru potpunosti dokumentacije u postupku izmjene rješenja o registraciji sredstava za zaštitu bilje, naknada za ovlaštenje pravnih osoba za ispunjavanje propisanih uvjeta za proizvodnju predmeta opće uporabe, naknada za troškove ispisa rezultata i slanje poštom, naknada za razne potvrde i identifikacijske dokumente, ali i već prije spomenuta naknada za zdravstvene preglede na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom. Koja poduzetnike košta 100 milijuna kuna godišnje.

Comments


POPIS SVIH NAMETA Nećete vjerovati tko najviše ‘guli’ građane i poduzetnike, među njima

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page