top of page
Search

Ugovorom potpisanim sredinom rujna 2007. Vlada RH je namjenski darovala zemljište Općini Sibinj 266.946 metara četvornih (procijenjenih na 12,021.570 kuna) za izgradnju zone malog gospodarstva, a ta se općina obvezala staviti to zemljište u funkciju u roku od tri godine.

Nakon više od 11 godina, na 26,6 hektara poklonjene državne zemlje nema nikakve gospodarske aktivnosti, niti je ondje išta izgrađeno, niti je bilo tko zaposlen.

“U gospodarskoj zoni Slobodnica ne radi ni jedan tvrtka, ondje ne postoji izgrađen ni jedan objekt s izdanom uporabnom dozvolom, u zoni nije zaposlena ni jedna osoba, a Općina Sibinj do 28. studenoga ove godine nije naplatila ni kune od komunalnih doprinosa korisnika gospodarske zone”, glasi službeni odgovor općine na pitanje Telegrama.

U ugovoru koji su u ime Republike Hrvatske potpisali tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i tadašnji načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić jasno stoji kako je rok u kojem gospodarska zona treba početi raditi tri (3) godine. U ugovoru je također pisalo da ako zona ne počne raditi u roku tri godinu, “darovane nekretnine postaju vlasništvo Republike Hrvatske ili će Općina Sibinj isplatiti Republici Hrvatskoj naknadu za darovano zemljište u visini tržišne vrijednosti u vrijeme raskida ugovora”.

Nakon 11 godina, područje je obraslo u korov i šikaru. Iako je Općina Sibinj trebala vratiti darovano zemljište Hrvatskoj, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu misli kako nema uvjeta za raskid darovnog ugovora sklopljenog između Republike Hrvatske i Općine Sibinj. Da bi dobili takav odgovor u Ministarstvu državne imovine morali su čekati više od tri i pol godine.

Comentários


Poslovna zona obrasla u korov i šikaru, a općina je ne vraća državi

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page