top of page
Search

ZAGREB, 17. travnja - Lipin panel stručnjaka procjenjuje da donošenje Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode predstavlja opasanost za već oslabljenu ekonomiju i može dovesti do nestašica upravo tih proizvoda koje se pokušava napraviti dostupnijima te posljedično cvjetanju crnog tržišta. Ovaj potez Vlade, kaže Ivica Brkljača iz Lipinog panela stručnjaka za Barometar konkurentnosti, mogao bi negativno djelovati na konkurentnost Hrvatske prema Indeksu globalne konkurentnosti.


Analiza Odluke pokazuje kako ovakve mjere gotovo uvijek rezultiraju nestašicom proizvoda. Rast cijena je svojevrstan signal potencijalnim proizvođačima da je ponuda u odnosu na potražnju premala te da ima mjesta na tržištu za nove „igrače“ čime bi se nastavila proizvodnja prema trenutnoj potražnji na tržištu, naprotiv kada se cijene umjetno drže niskima zbog istog razloga trenutna ponuda nije dovoljna u odnosu na potražnju te dolazi do nestašice proizvoda. Rast cijena također potrošačima signalizira potrebu za racionalnom potrošnjom – ako kupac plati proizvod po višoj cijeni, neće ih kupiti više nego što mu je prijeko potrebno te se tako sprječavaju nestašice.


„Iako se trgovcima ostavlja određeni prostor za povećanje maloprodajnih cijena ako je ono rezultat povećanja nabavnih cijena, činjenica je da će opravdanost povećanja cijena procjenjivati – inspektori. Time se ostavlja široki prostor za arbitrarnost odluka birokratskog aparata, što kod poduzetnika može izazvati nesigurnost i nevoljkost da uopće nudi određene proizvode kada zna da može biti neopravdano kažnjen ako tako procijeni inspektor“ kaže Brkljača i dodaje da je Državni inspektorat dao nalog da kazne budu maksimalne, uz zatvaranje na 30 dana za veletrgovine te je prikupljeno već milijun kuna od kazni.


Udruga Lipa upozorava da Republika Hrvatska prema Indeksu percepcije korupcije iz 2019. spada u pet najkorumpiranijih članica EU, stoga takvi zakoni opravdano izazivaju strah i nesigurnost kod poduzetnika. Izjava potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova i voditelja Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića („Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize“) nimalo ne doprinosi normaliziranju situacije i poboljšanju poduzetničke klime.


„Dakle, donošenjem odluke o maksimalno dopuštenoj cijeni nekih proizvoda u maloprodaji, Vlada je nepotrebno zagazila u opasan teritorij. Bez obzira na dobre namjere i proklamirani cilj zaštite kupaca od rasta cijena, važnije je ono čime takve odluke mogu rezultirati. A ekonomski zakoni su neumoljivi: postavljanje maksimalnih cijena znatno ispod tržišnih (ravnotežnih), gotovo bez iznimke rezultira nedostupnošću i nestašicom tih proizvoda, razvoju crnog tržišta itd.“, zaključuje Brkljača.


Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Comentários


Postavljanje plafonskih cijena opasno, moguće nestašice proizvoda

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page