top of page
Search

Nakon osam godina postojanja i potrošenih pet milijuna kuna Grad Zagreb i Ina odlučili su ugasiti Terme Zagreb. Riječ je o tvrtki koju je Grad osnovao u podjednakom udjelu s Inom.

Taj projekt je po planovima trebao preporoditi naš glavni grad jer je na južnom ulazu planirana gradnja termalnog kupališta. Predviđalo se da bi gradnja koštala 350 milijuna kuna, a trebale su zapošljavati oko 700 ljudi. Terme su trebale imati i hotel s četiri zvjezdice za 400 gostiju, kongresni centar, vanjske i unutarnje bazene za sedam tisuća ljudi.

Vlasništvo je trebalo biti podijeljeno, Ina je trebala biti vlasnik bušotina a grad je trebao dati zemlju.

Grad je u startu u Terme ubacio 1,25 milijuna kuna, a do 2017. godine iz proračuna je isplatio još 700 tisuća kuna. S druge pak strane, Ina je u Terme u osam godina uplatila tri milijuna kuna, od čega je 1,75 milijuna kuna bio kratkoročni zajam.

No, prvi problemi su se ispostavili u parcelama koje nisu bile u vlasništvu Grada pa su se vodili i sudski sporovi. Od 1. siječnja 2013. Terme više nisu imale zaposlenih, dotad ih je bilo četvero, a u prosincu 2013. godine Grad je iskazao interes za preuzimanje 50-postotnog udjela Ine, da bi u rujnu 2014. obje strane potpisale memorandum kako bi se to i realiziralo.

Iz Grada su poslije tumačili kako Ina nije dala ponudu za prodaju svog udjela niti ponudu za prodaju bušotina na GTP-a Zagreb, već je u travnju 2016. dostavila obavijest da imovina vezana uz bušotine na GTP-u Zagreb nije više u njenom vlasništvu., stoga smatraju kako je s tim Ina izgubila interes za eksploataciju geotermalne vode i za postojanje Termi.

U prosincu prošle godine Ina je donijela odluku o pokretanju likvidacije Termi Zagreb, a konačnu odluku o pokretanju postupka likvidacije i imenovanju likvidatora donijet će Skupština Termi nakon ishođenja odluka Ine i Grada Zagreba.

Ina je svoja potraživanja u iznosu od 2,45 milijuna kuna prema Termama s naslova kratkoročnog zajma i kamata već otpisala u prosincu 2013. godine.

Comments


Potpuna propast pompozno najavljenog projekta zagrebačkih termi

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page