top of page
Search

Pitanje ovrha je postalo najvažnije životno pitanje za stotine tisuća građana u Hrvatskoj. Građani su ogorčeni na cijeli niz zakona, praksi državnih institucija i javnih poduzeća. Primjer Zagrebačkog holdinga pokazuje zašto su građani ogorčeni na ovrhe.

U jednoj od prijava građana za “Crnu knjigu” bila je i tema Zagrebačkog holdinga i načina ispostavljanja računa za komunalne usluge građana. U prijavi je pisalo kako holding ispostavlja jedinstvene račune za komunalije, a kod utuženja posebno utužuje svaki račun, posebno vodu, posebno smeće, a posebno komunalnu naknadu. Razlog tome prema građaninu koji je prijavio ovaj slučaj je taj da horde odvjetničkih ureda i javnih bilježnika pokupe novac bez obzira na desetke zaposlenih pravnika u holdingu. Također se navodno može utuživati po istom obrascu ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, sve na teret građana…

“Nema šanse da u knjigovodstvu saznaš gdje ti je proknjižena uplata…novci jednostavno nestanu a ti do informacije ne možeš doci …ako nisi naveo poziv na broj..zaboravi na svoj novac…”, pisalo je u prijavi građana.

Više od tri tisuće kuna na tri postupka

Za komentar ovog slučaja pitali smo Sarajka Baksu iz Udruge Blokiranih. Baksa se često bavio s ovim problemom, pa i na osobnoj razini.

On nam je objasnio kako je Zagrebački holding zbog smanjenja troškova napravio jednu uplatnicu s tri računa. Na jednom računu je voda, smeće i gradsko stambeno komunalno. Na računu je jedinstveni iznos i jedinstveni broj uplate koji morate platiti. “U slučaju da negirate dio troškova, na primjer to što plaćate vodu prema broju potrošača, a ne prema vodomjeru, naći će te se u problemu”, rekao nam je Baksa.

Na svom primjeru je objasnio kako cijeli proces funkcionira: “Negiram iznos računa za vodu jer je on procijenjen odokativno, jer se ne radi realno očitanom stanju. Imam vodomjer koji dokazuje koliko sam potrošio. Ne želim platiti taj račun, pišem prigovor i zahtjev prema vodoopskrbi. Unutar holdinga su svi posvađani. Kad pišem prigovor negirajući račun, oni se svi ograđuju.”

“Čistoća i gradsko stambeno ispadnu kolateralna žrtva, jer ne mogu negirati pojedine račune. Onda se oni naprave pametni i pokreću ovrhu. Bez obzira što ja plaćam račun za smeće, jer ne negiram taj račun. Isto tako i komunalno piše svoju ovrhu, a u konačnici i vodoopskrba pošalje ovrhu. Tako na kraju imate tri postupka za jedan račun!”, objasnio je Baksa i dodao kako zbog toga ima 3000 kuna sudskih troškova, jer je jedan od njih zeznuo stvar.

Na kraju Baksa zaključuje, da će s obzirom na nove najave o stečajevima građana zbog dugova do 20 tisuća kuna, vrlo lako moguće dio građana gubiti svoje nekretnine upravo i zbog ovih 3000 kune nepotrebnih troškova zbog nelogične politike Zagrebačkog holdinga.

Comments


Primjer Zagrebačkog holdinga pokazuje zašto su građani ogorčeni na ovrhe

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page