top of page
Search

Zagreb, 13. svibnja 2016. Odluka Vlade da s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ukloni osam tvrtki za koje se predviđa privatizacija, dobrodošla je i hrabra odluka koju udruga Lipa pozdravlja.


Mišljenja smo da je bio krajnji trenutak da se i u ovom osjetljivom području s riječi prijeđe na djela. Smatramo da najvažniji učinak privatizacije međutim neće biti financijski. Bit će u smanjenju utjecaja političke elite i parazitske birokratske nomenklature kojoj upravljanje javnim tvrtkama daje ogromnu moć.


Iako je privatizacija ne strateških tvrtki nužnost koju je nemoguće osporiti, protiv ove vladine odluke ponovo su se podigli glasovi dijelova političke elite koja panično želi zaštiti svoje interese, zakamuflirane u fraze o „prodaji obiteljskog srebra“.


Pitamo hrvatsku javnost ima li smisla da:

  • država još uvijek upravlja sa preko 1400 tvrtki u potpunom, pretežitom ili djelomičnom vlasništvu

  • političari preko javnih tvrtki upravljaju s 347 milijardi kuna dugotrajne imovine i 171 milijardu kuna godišnjih prihoda te 165 milijarda kuna rashoda, što čini oko 50% godišnjeg BDP-a

  • javna poduzeća, usprkos golemoj imovini, imaju proizvodnost rada za trećinu manja u odnosu na privatna poduzeća ali prosječne neto plaće veće za 40% u odnosu na privatna poduzeća


Prisjetimo se samo koliko javne nabave ide kroz te tvrtke te koliko ljudi one zapošljavaju pa će nam biti jasno zašto se političari i njima bliske interesne skupine tako grčevito bore protiv privatizacije. Pritom udruga Lipa ne dovodi u pitanje uistinu strateške kompanije koje imaju monopol na infrastrukturu kao što su HEP – Operator distribucijskog sustava ili PLINACRO – Operator plinskoga transportnog sustava. Međutim, proizvodnja džemova i juha, hladnjaka i perilica te upravljanje vezovima za jahte ne može biti od strateškog značenja.


Iz tog razloga smatramo da je ovaj potez Vlade RH dugo očekivani i zakašnjeli korak u pravom smjeru te ga u potpunosti podržavamo. U tom smislu Lipa očekuje još ambiciozniji intenzitet privatizacije, kako bi se potaknula tržišna konkurencija te cijeli javni sektor uskladio s EU standardima.

Lipa, udruga poreznih obveznika

Comments


Privatizacija je put prema smanjenju utjecaja političke klase

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page