top of page
Search

Hrvatski radnik s prosječnom plaćom, oženjen, s jednim djetetom, iz Zagreba, nepušač, koji ima automobil, radi za državu čak 181 dan u godini. Pokazao je to kalkulator za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj, kojeg su osmislili i izradili Krunoslav Gašparić i Robert Badurina iz Udruge poreznih obveznika „Lipa“. Naime, Dan porezne slobode je dan u godini nakon kojeg radnik prestaje raditi za državu i počinje raditi za sebe. Dakle, prosječan hrvatski radnik može „proslaviti“ svoj Dan porezne slobode 1. srpnja. „Ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50%. To znači da prosječni hrvatski porezni obveznik danas radi za državu nešto više od pola godine“, rekao je Krunoslav Šarić iz Udruge Lipa, napomenuvši kako su kalkulator izradili vodeći se idejom da su dosadašnje metodologije izračuna dana porezne slobode u Hrvatskoj bile temeljene na prosječnim parametrima hrvatske populacije, dok su oni željeli omogućiti svakom hrvatskom poreznom obvezniku i umirovljeniku da izračuna svoj osobni Dan porezne slobode. Zato su u izračunu dana porezne slobode koristili vrijednosti koje odgovaraju mjesečnom dohotku i mjesečnim troškovima poreznog obveznika, ali je izračun uvažio i mogućnost da porezni obveznik dio svog neto dohotka štedi ili koristi za otplatu obveza po kreditima.


„Iznosi štednje i otplate kredita u ovom izračunu nisu predmet oporezivanja već služe kako bi se detaljnije odredilo što porezni obveznik čini sa svojim neto prihodom te neutraliziralo kasniji učinak obračuna poreza na dio troškova koji nisu svrstani u kategorije ponuđene u kalkulatoru“, dodao je Šarić.


Cilj koji Udruga Lipa želi postići kalkulatorom je jačanje svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države koju su prisiljeni plaćati te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja kojim bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom osobnog dohotka. Kalkulator Dana porezne slobode dostupan je na internetskoj stranici udruge Lipa: http://danporezneslobode.manjiporezi.hr/.


Ilustracija: index.hr

Commentaires


Prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini za državu

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page