top of page
Search

Problem s financiranjem udruga je učestao problem kod lokalnih uprava i samouprava.

Neki poznati primjeri su već postali dio “Crne knjige”, poput financiranja sportskih udruga u Međimurskoj županiji, poznatom primjeru iz Plitvica, ali završio je primjer i Grada Zagreba koji je financirao udruge sredstvima programske zalihe.

Grad Zagreb je i ovaj put došao na listu “rasipanja novca”. Tako je Jutarnji list napisao kako se u samom centru grada, na Trgu bana Jelačića 15, nalazi prostor od 183 kvadrata koji već 15 godina koristi udruga Belot klub Velebit, koja je inače registrirana kao kulturna i humanitarna udruga koja pruža pomoć djeci s posebnim potrebama.

Problem s tom udrugom je u tom što je osnivač Josip Pil (70), završio na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je krajem 2013. i 2014. Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, dao lažnu presliku ugovora na neodređeno vrijeme iz 2003. godine, o korištenju prostora-stana na spomenutoj adresi, a koji je tobože potpisala tadašnja gradonačelnica Vlasta Pavić.

Navedeni prostor od gotovo 200 kvadrata se koristi i za stanovanje, a sporni ugovor se ne nalazi u evidencijama Gradskog ureda pod šifrom, klasom i urudžbenim brojem koji na njemu stoje.

Iznos naknade za taj prostor inače iznosi 20 kuna po metru kvadratnom. DORH zbog svega traži za Pila osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer iz zapisnika o očevidu od 6. prosinca 2012. proizlazi da je Pil tom prilikom naveo kako dio prostora koji je njegova Udruga dobila na korištenje on koristio za stanovanje i to sukladno inkriminiranom Ugovoru o korištenju prostora.

Pil na optužbe odgovara kako ima pravo stanovati na toj adresi te kaže da je podnio kaznenu prijavu protiv Grada.

#belotklub #humanitarneudruge #zagreb

Prostor humanitarne udruge za pomoć djeci služi kao stambeni prostor osnivača udruge?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page