top of page
Search

Problem s financiranjem udruga je učestao problem kod lokalnih uprava i samouprava.

Neki poznati primjeri su već postali dio “Crne knjige”, poput financiranja sportskih udruga u Međimurskoj županiji, poznatom primjeru iz Plitvica, ali završio je primjer i Grada Zagreba koji je financirao udruge sredstvima programske zalihe.

Grad Zagreb je i ovaj put došao na listu “rasipanja novca”. Tako je Jutarnji list napisao kako se u samom centru grada, na Trgu bana Jelačića 15, nalazi prostor od 183 kvadrata koji već 15 godina koristi udruga Belot klub Velebit, koja je inače registrirana kao kulturna i humanitarna udruga koja pruža pomoć djeci s posebnim potrebama.

Problem s tom udrugom je u tom što je osnivač Josip Pil (70), završio na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je krajem 2013. i 2014. Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, dao lažnu presliku ugovora na neodređeno vrijeme iz 2003. godine, o korištenju prostora-stana na spomenutoj adresi, a koji je tobože potpisala tadašnja gradonačelnica Vlasta Pavić.

Navedeni prostor od gotovo 200 kvadrata se koristi i za stanovanje, a sporni ugovor se ne nalazi u evidencijama Gradskog ureda pod šifrom, klasom i urudžbenim brojem koji na njemu stoje.

Iznos naknade za taj prostor inače iznosi 20 kuna po metru kvadratnom. DORH zbog svega traži za Pila osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer iz zapisnika o očevidu od 6. prosinca 2012. proizlazi da je Pil tom prilikom naveo kako dio prostora koji je njegova Udruga dobila na korištenje on koristio za stanovanje i to sukladno inkriminiranom Ugovoru o korištenju prostora.

Pil na optužbe odgovara kako ima pravo stanovati na toj adresi te kaže da je podnio kaznenu prijavu protiv Grada.

Comments


Prostor humanitarne udruge za pomoć djeci služi kao stambeni prostor osnivača udruge?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page