top of page
Search

Ustavni sud odbio je nedavno tužbu Hrvatskih autocesta na presudu Visokog upravnog suda prema kojoj utvrđenje obveze plaćanja naplata komunalnog doprinosa ne zastarijeva.

Takvu odluku je Visoki upravni sud donio 2015. u slučaju spora HAC-a i Općine Lovinac. Općina je ovrhama od 2009. do 2012. uspjela naplatiti ukupno 19,4 milijuna kuna komunalnih doprinosa za autocestu A1 sagrađenu na njezinu teritoriju još 2003.

Cijeli spor oko komunalnih doprinosa za gradnju autocesta nastao je 2006. kad je Ministarstvo graditeljstva donijelo Pravilnik o utvrđivanju načina naplate komunalnog doprinosa. Dotad Pravilnikom nije bio propisan način izračuna komunalnog doprinosa za autoceste i stoga u HAC-u smatraju da do tada i nije imao obvezu plaćanja tog doprinosa. U domaćoj cestarskoj tvrtci također kažu da su se s jedinicama lokalne samouprave na čijem teritoriju su gradili autoceste dogovarali kako će riješiti pitanje komunalnih doprinosa.

Osim Lovinca, HAC su na ime komunalnog doprinosa ovršili još i Općina Perušić za 4,3 milijuna kuna te Grad Gospić za 6,6 milijuna kuna. HAC je bio obvezan plaćati komunalne doprinose sve do 2011. kad je novim Zakonom o cestama propisano da se za građenje autoceste ne mora plaćati ta naknada. Ukupno je za svoje autoceste plaćeno 163,9 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa, a najviše na Dalmatini – 95,1 milijun kuna.

HAC-u prijete i nove ovrhe

Nakon presude Visokog upravnog suda i odbijene ustavne tužbe u slučaju Općine Lovinac cestarskoj tvrtci sad prijete i novi zahtjevi za naplatu komunalnih doprinosa. Prema nekim procjenama radi se iznosu većem od 150 milijuna kuna, piše Večernji list.

Visoki upravni sud, a što je potvrdio i Ustavni sud, zaključio je da Zakon o komunalnom gospodarstvu ne propisuje rok u kojem bi se morala utvrditi obveza plaćanja komunalnog doprinosa. Pri tome nije uvažio obrazloženje riječkog Upravnog suda da su komunalni doprinosi javna davanja i da se na njih odnose odredbe Općeg poreznog zakona o zastari. Visoki upravni i Ustavni sud smatraju da se te odredbe Općeg poreznog zakona ne primjenjuju u odnosu na postupak utvrđivanja obveza i da se u odnosu na zastaru izvršenja obveze komunalnog doprinosa primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Comments


‘Repovi’ gradnje autocesta osjećaju se i danas; HAC-u prijete nove ovrhe!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page