top of page
Search

Gradske uprave u svojoj političkoj praksi često grade javne zgrade ili garaže kako bi se stekao dojam poduzetnosti za građane. Preskupi i nepotrebni projekti su u prošlom desetljeću uzrokovali velike probleme hrvatskom gospodarstvu zbog napuhavanja nekretninskog balona i velikih zaduženja države i gradova zbog projekata koji su građeni.

Među najpoznatijim promašenim projektima spadaju pojedine dionice autoceste koje su građene nakon što je Hrvatska upala u krizu, dvorane na Svjetsko prvenstvu u rukometu koje se nisu isplatile ili razni mostovi gdje nigdje ne vode.

No, postoji niz primjera na lokalnim razinama koji pokazuju sve slabosti domaće birokracije. Tako je Grad Rijeka 2006. dao pravo građenja za izgradnju podzemne javne garaže i poslovno stambenih objekata za čiju je imovinsko-pravnu pripremu utrošeno 5.782.603,00 kn. Pravo građenja dali su na temelju predugovora koji nije zaključen u skladu s natječajnom dokumentacijom u dijelu koji se odnosi na dostavljanje garancije poslovne banke te zbog toga glavni ugovor nije zaključen iako se morao zaključiti još 2013. godine. Izgradnja podzemne javne garaže nije započela ni nakon 12 GODINA, a Državna revizija u svom izvješću tvrdi kako u cijelom tom vremenskom razdoblju nije poduzimana nikakva aktivnost za realizaciju prava građenja.

Rijeka je imala i problema s poslovnim knjiga, tako u bilančnim i izvanbilančnim evidencijama nisu evidentirane i financijskim izvještajima iskazane obveze za predujmove primljene s osnova naknade za pravo građenja za izgradnju podzemne javne garaže i poslovno-stambenih objekata u iznosu 17.410.302,00 kn te obveza prema sportskom dioničkom društvu za neiskorišteni dio prava korištenja nogometnog stadiona Kantrida u iznosu 3.666.686,00 kn.

Uvjerljivo najgori primjer poslovanja Grada Rijeke predstavlja davanje u zakup poslovnog prostora površine 271 m2 , u koji je sam grad uložio u uređenje prostora 498.987,00 kn bez poreza na dodanu vrijednost, iako je prema uvjetima iz natječaja zakupnik bio u obvezi, poslovni prostor urediti i privesti namjeni!

Na taj način je gradska uprava potrošila skoro pola milijuna kuna poreznih obveznika na nešto što uopće nisu trebali potrošiti!

Comments


Rijeka gradi podzemnu garažu 12 godina, a rasipa novce na prostor u koji nije trebala ulagati

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page