top of page
Search

Opatijska inicijativa je zadnjih mjeseci postala snažno prisutna u medijima. Glavni cilj inicijative je povećavanje financiranja novca za sportove. Jedan od glavnih njihovih prigovora jest da se ne postoji dovoljno novca za sport. No, primjeri demantiraju njihove tvrdnje. Financiranje sporta je često rupa bez dna. Velik dio novca koji se godinama trošio u sportu se zapravo razbacivao. Među njima je najgori primjer Sportske TV.

Sportska TV osnovana je 2011. godine od strane Hrvatskog olimpijskog odbora. Glavni razlog osnivanja bilo je promoviranje “zapostavljenih” sportova koje nacionalne televizije nisu imale želje prenositi. Fokus je trebao biti na hrvatskim sportašima i manje atraktivnim sportovima. Iako je u međuvremenu na tržištu tv kanala došlo do ogromnog povećanja ponude sportskih kanala, Sportska TV još postoji.

Gubici Sportske TV sve veći iz godine u godinu

Projekt HOO-a je svih ovih godina najpoznatiji po tome što je uspio generirati ogromne dugove. Na kraju prošle godine bili su i predmet saborske rasprave. Tako je Saša Đujić (Klub SDP-a) rekao da je Sportska televizija (SpTv) od 2011. do 2016. akumulirala gubitke od 80 milijuna kuna i ima četiri kredita od 52 milijuna kuna za koje je jamstva dao HOO, a na što u svom mišljenju upozorava i Vlada.

“To je jedan propali projekt koji nakon pet godina ne znam zašto gurate i tako čvrsto stojite iza njega umjesto da kažete probali smo, ne ide i odustali smo”, rekao je Đujić.

Zastupnici Mosta su također problematizirali funkcioniranje ove televizije, ali i plaće djelatnika HOO-a. “Zašto je SpTv u 2015. od HOO dobila 4, 7 milijuna, a najtrofejnija atletika 3, 6 milijuna kuna, zašto nitko nije odgovarao za loš projekt SpTv-a?” zapitao se Marko Sladoljev.

‘Pa tko je ikad pokrenuo televiziju koja je postala odmah profitabilna?’

Uvidom u sudski registar tvrtke HOO TV d.o.o, vidljivo je da gubici Sportske TV na kraju 2016. iznose više od 78 milijuna kuna. Dugoročne obveze iznosile su 21.508.676 kn. Kratkoročne su bile još i veće i iznosile su 52.652.937 kn. Te godine ostvaren je gubitak u iznosu 6.919.181 kn.

Sportska televizija je imala problem i s isplatom plaća. Postojali su i problemi tehničke prirode. Net.hr je pisao kako nemaju ni redakcije, ni prostore ni novinare.

Zanimljivo je i kako je Zlatko Mateša na kritike 2013. godine izjavio kako je Sportska TV projekt ulaganja koji će postati profitabilan 2016. godine. “Pa tko je ikad pokrenuo televiziju koja je postala odmah profitabilna?”, zapitao se tada Mateša.

Problemi sa Sportskom televizijom nisu samo financijske prirode. Postoje velike zamjerke javnosti na njihov program. Kvalitetne događaje je nemoguće vidjeti, a 30% programa čini informativni program regionalne Al Jazeere! Televizija ima pravo emitirati do 2026. godine, a čelnici olimpijskog saveza ne planiraju odustati od projekta.

#HOO #preskupiinepotrebniprojekti #SportskaTv

RUPA BEZ DNA Sportska TV u gubicima većim od 78 milijuna kuna!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page