top of page
Search

Dok nismo počeli raditi Crnu knjigu, zbirku razbacivanja javnog novca, nismo ni bili svjesni brojnih primjera neracionalnosti u svim mogućim institucijama koje bi trebale služiti dobrobiti građana.


Suci, od kojih očekujemo pravičnost i zadovoljštinu oštećenih strana, bez imalo skrupula žive na naš račun. I umjesto da zbog svojih (ne)djela odgovaraju promptno, budu tako i udaljeni iz službe uz javno sramoćenje i doživotnu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, oni žive i dalje kao gospoda suci i primaju plaću, tj. 50% plaće, godinama, koristeći se pravosudnim smicalicama i tromošću ovog sustava.


Prenosimo najzanimljivije dijelove teksta iz Jutarnjeg lista.


Slučaj Marina Črnje, suca Općinskog suda na Krku, posebno je zanimljiv – pod suspenzijom je gotovo osam godina. DSV ga je privremeno suspendirao sa sudačke dužnosti sredinom 2011. zbog kaznenog postupka u kojem ga se tereti da je Miroslavu Kutli pomagao u izvlačenju više desetaka milijuna kuna iz nekad moćnog poduzeća Tisak. Črnja je, podsjetimo, devedesetih, u vrijeme ekspanzije Kutlina poslovnog carstva, bio predsjednik NO-a Slobodne Dalmacije, a novinari koji su u to doba radili u dopisništvu splitskog dnevnika sjećaju ga se kao revnosnog Kutlina (odnosno HDZ-ova) političkog komesara koji se miješao u rad novinara i urednika. Slučaj Marina Črnje posebno je paradoksalan jer je riječ o čovjeku kojega DSV 2002. nije niti smio imenovati općinskim sucem na Krku.


Kako kandidati za suce moraju dostaviti DSV-u potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, Črnja je pribjegao triku – umjesto na Općinskom sudu u Zagrebu, gdje se protiv njega zbog afere Tisak od 2000. vodila istraga, potvrdu je pribavio na Općinskom sudu u Rijeci, gdje je nekoć, prije raspada Jugoslavije, radio kao općinski sudac. DSV se zadovoljio Črnjinom riječkom potvrdom i pozitivnom preporukom riječkoga Županijskog suda te ga imenovao sucem. Sudački posao Črnja je obavljao desetak godina, dok mu 2011. DSV zbog optužnice za Tisak nije ukinuo sudački imunitet i izrekao stegovnu mjeru privremenog udaljavanja sa sudačke dužnosti. Od tada do danas DSV je tu mjeru prolongirao tridesetak puta i ona je na snazi i danas jer suđenje Kutli, Črnji i ostalima pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu još traje.


U proteklih osam godina, Črnja prima polovicu sudačke plaće. Na Općinskom sudu u Rijeci, kojem je u međuvremenu pripojen krčki Općinski sud, rekli su nam da Marinu Črnji isplaćuju mjesečno 5.113,50 kuna neto – polovicu mjesečne plaće općinskog suca – što je godišnje 61.362 kune. Jednostavna računica pokazuje da mu je u proteklih osam godina, koliko je suspendirani sudac, iz budžeta Ministarstva pravosuđa isplaćeno 490.896 kuna, čemu treba pridati doprinose, prirez i porez na plaću. Status suspendiranog suca Črnji je, očito, prihvatljiviji od umirovljeničkog jer je 2014., s napunjenih 65 godina, mogao otići u mirovinu, ali je odlučio iskoristiti sudačko pravo da (ne) radi i nakon 65. godine života, pa će u mirovinu, silom zakona krajem ove godine, kada navršava 70 godina života.

Comments


Suci koji ne rade, ali primaju plaću. Godinama…

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page