top of page
Search

Poznato je kako je hrvatsko pravosuđe nerijetko sporo, a poneki sporovi traju desetljećima.

Slučaj Slobodan Dodoje iz Splita još jednom dokazuje kako pravna država u Hrvatskoj ne funkcionira.

Dodoja čeka dva desetljeća Općinski sud u Splitu da okonča ostavinski postupak nakon smrti oca mu. Na slučaju su se izmijenila tri suca i četiri sudska savjetnika Općinskog suda u Splitu, a on još uvijek nije riješio pitanje nasljedstva. U tom periodu čak je podnio kaznenu prijavu protiv pojedinih djelatnika Grada Splita i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Split, što je samo dodatno pridonijelo njegovu razočarenju, jer rješavanje prijave stagnira, kao i rješavanje ostavinskog predmeta, piše Slobodna Dalmacija.

Dodoja kaže kako je otac umro 1998. godine i te godine je pokrenut ostavinski postupak u kojem su nasljednici brat i on.


“U prosincu te godine je doneseno rješenje o nasljeđivanju, na koje sam se žalio, te je Županijski sud u Splitu vratio predmet na ponovno odlučivanje. Postupak ponovno kreće, da bi 2003. godine bila doneseno rješenje da se postupak prekida i ja sam upućen u parnicu. Žalim se na tu odluku i polovicom 2007. godine viši sud ukida sporno rješenje o prekidu postupka i opet kreću ročišta na Općinskom sudu u Splitu. Postupak se rasteže do 2011. godine, kada je ponovno donesena odluka o prekidu istog dok se okonča parnica koja se vodi usporedno i vezana je za pravo vlasništva na 4200 metra četvorna u Dugopolju”, opisao je kronologiju Dodoja.

Kaže i kako je Vrhovni sud dosudio kako se postupak treba okončati u roku od šest mjeseci, ali se to nije dogodilo. Ne zna se ni otprilike kad bi trebao kraj mučnom postupku.

Dodoja je podnio i  kaznenu prijavu protiv pojedinih djelatnika Grada Splita i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Split.

“Suci se ne kažnjavaju za propuste, ne podnose se prijave protiv odgovornih u uredima državne uprave za propuste i nelegalnosti. Doživio sam da suci rade pristrano svoj posao, prilažu nevaljalu dokumentaciju, gube papirologiju iz spora, rade grube povrede zakona o parničnom postupku, ne poštuju Ustav i odluke Vrhovnog suda… Prolaze nekažnjeno uz sudački trik da kada debelo pogriješe sami prilože zahtjev za izuzećem. Takvom očajnom stanju dodatno doprinosi nesrazmjer i nekoordinacija između sudsko-zemljišnih i katastarskih knjiga-dokumentacija”, pojasnio je sve užase hrvatske birokracije Dodoja.

Comments


Sud u 20 godina nije završio ostavinski postupak između dva brata?!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page