top of page
Search

S prvim danom travnja na snagu su stupile izmjene i dopune zakona o doprinosima. Najznačajnija promjena odnosi se na ranije najavljeno povećanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 13% na 15%.


Povećanjem stope doprinosa troškovi zapošljavanja jednog radnika poslodavcima rastu za 1,7%. Na prvi pogled to izgleda malo ali u kriznim vremenima moglo bi se pokazati kao presudno za opstanak mnogih tvrtki i očuvanje radnih mjesta. Osobito zaposlenih na minimalcu. Vrijedi podsjetiti kako se u ovom slučaju ne radi o vraćanju na staru razinu troška zapošljavanja jer protuteža snižavanju doprinosa bilo je istovremeno povećanje stope PDV-a. PDV ovime nije vraćen na prethodnu vrijednost od 23% već je zadržan na 25%.


Prve plaće opterećene povećanjem doprinosa biti će isplaćene u svibnju. Negativne učinke na zaposlenost uslijed ove izmjene mogla bi prikriti nadolazeća sezona kao i zamrzavanje mjera aktivnog zapošljavanja. Nakon što DZS objavi statističke informacije o zaposlenosti i nezaposlenosti obratiti treba pažnju na podatke za travanj, gdje bi izmjena već mogla ostaviti traga na povećanju nezaposlenosti, te svibanj kao mjesec u kojemu još nisu toliko izraženi učinci turističke sezone. Usporedba podataka sa travnjem i svibnjem prethodne godine pojačat će zaključke.


povećanje doprinosa

Povećanje troška zapošljavanja jednog radnika (HRK)

Comments


Trošak zapošljavanja raste za 1,7%

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page