top of page
Search

Iako je povećanje trošarina zapakirano u brigu o našem zdravlju i hrvatskoj obvezi usklađivanja s direktivama EU, ipak je na djelu povećanju ukupnog poreznog opterećenja već iscrpljenih poreznih obveznika.


Radilo se i o jednoj kuni po kutiji, kako kažu iz Vlade, čime se minorizira ukupni novi trošak po poreznom obvezniku (pušaču), smatramo kako nema mjesta povećanju poreznog opterećenja niti za jednu – lipu. Prihod od 160 milijuna u proračunu, što će biti rezultat povećanja trošarina, je minoran obzirom na povećanje rashodne strane od čak 5 milijardi kuna. Za taj iznos Vlada je mogla smanjiti bilo koji drugi porez, prirez, doprinos, parafiskalni nameti ili trošarine čime bi ukupno opterećenje barem ostalo isto.


Više od 80% cijene cigareta su trošarine koje završavaju u državnom proračunu, a bolnice su svejedno dužne više od 8 milijardi kuna i funkcioniraju u jako lošim uvjetima.


Lipa apelira na pokretanje reformi u svim područjima javnog sektora bez kojih ćemo i dalje biti na dnu, te iste EU koja služi kao alibi kod bilo kojeg povećanja postojećeg, ili pokušaja uvođenja novih poreza. Bit će nam drago čuti da se u provođenju reformi pozivamo na preporuke EU i takve poteze ćemo pozdraviti


***

Lipa je jedina NEvladina udruga koja štiti interese poreznih obveznika i financira se isključivo članarinama i donacijama simpatizera.

Comments


Udruga poreznih obveznika se protivi dizanju trošarina na cigarete, pa i za jednu lipu!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page