top of page
Search

Nedavno je u hrvatskim medijima osvanula vijest o velikom projektu u Splitu. Projekt bi se trebao sastojati od gradnje Tehnološkog parka Dračevac. Vrijedan je otprilike oko 10 milijuna eura.

Tehnološki park bi trebao biti na prostoru bivše vojarne Dračevac. Sama vojarna Dračevac je posebna priča koja dovoljno govori o lošem upravljanju državne imovine svih ovih godina. Prije desetak godina taj prostor je trebao biti prenamijenjen u veliki velesajam. Ali se onda odustalo od tog plana. Prostor je darovan gradu Splitu, ali je spletom okolnosti i ove godine opet darovan Splitu.

Svih ovih godina na tom prostoru djeluje Općinski sud u Splitu u prostorima koji su neadekvatni za instituciju tog tipa. Sud se uselio zbog zamjene koja se dogodila prije desetak godina sa Željkom Kerumom. Ta zamjena je poslije proglašena kao lošom za interese države, jer je država navodno prošla nepovoljnije u razmjeni.

Grad Split planira pokrenuti tehnološki park na ovom prostoru. Tehnološki park bi se trebao sastojati i od središta tvrtki Rimac Automobili za Dalmaciju, kao i Ericsson Nikole Tesle. Osim njih tu bi se trebali smjestiti i druge startup tvrtke. Planirana je i gradnja hotela s kongresnim centrom te proizvodne hale s laboratorijima i inkubatorima. Savjetnici gradske uprave su najavili zapošljavanje čak do 10.000 ljudi. No problem je što nije izgrađena cesta do tog prostora?!

Agencija plaćala radnike dvije i pol godine, a nije radila?

Iako su neki poput Olega Maštruka kritizirali ovakvu politiku državnih i lokalnih vlasti jer je besmisleno pretjerano ulaganje u prostor, u situaciji kad poslovnog prostora ima i viška i kad su najveći problem poduzetnika velika opterećenja i administrativne prepreke, možda i veći problem u cijeloj priči je agencija koja provodi ovaj projekt.

Razvojna agencija Split postoji već 12 godina, a zadnjih sedam godina bila je u statusu mirovanja. Osnovana je prije 12 godina jer se upravo tada trebao realizirati ovaj projekt, ali kao što i vidimo nikad nije uspio. Agencija je prve dvije godine bila zapravo u statusu pokretanja, a onda je od 2009. pa skoro dvije i pol godine poslovala da bi je tadašnja vlast ukinula. Gradonačelnik u tom mandatu Željko Kerum je zaključio da je beskorisna, pa je četvero zaposlenika zajedno s direktorom dobilo otkaz, a agencija je prešla u sustav mirovanja.

Ne postoje nikakvi javno dostupni podaci o poslovanju ove agencije kroz godine. Facebook stranica je godinama neaktivna, jedini podaci su iz sudskog registra za 2017. godinu, kad je ta tvrtka jedva i poslovala. Od podataka jedino postoje medijski napisi kako je četvero zaposlenika dobilo otkaz 2011. godine te kako su radili dvije i pol godine. Ako bi otprilike procjenjivali koliko je novaca potrošeno na agenciju koja nije imala nikakve koristi, minimalna svota bi se kretala oko 750 tisuća kuna…

Ovo nije jedini primjer u gradu Splitu

To nije jedini slučaj neaktivnih i bespotrebnih agencija koje su kroz godine osnivane u gradu Splitu, a koje su godinama zapošljavale radnike koji gotovo ništa nisu radili. Crna knjiga je već ranije obradila jedan sličan primjer.

Dolaskom na vlast nove garniture, agencija se ponovno aktivira.

Izabrana je za izradu strategije Grada Splita u razdoblju od 2020. do 2030. godine.

Nakon toga je izabrana kako bi vodila novi projekt reaktivacije prostora na Dračevcu.

Direktorica Rast-a Antonija Eremut Erceg je prilikom predstavljanja projekta rekla kako je dobro što nakon 12 godina ta agencija ima “clean start”. No pitanje je da li je dobro te projekte radi agencija koja godinama nije ništa radila te što bi se točno trebalo razlikovati u radu agencije danas u odnosu na prošlost.

Comentarios


Veliki projekt u Splitu razvija agencija koja 12 godina nije ništa radila?

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page