top of page
Search

Kad državni službenici pogriješe, krivnju ne snose oni, već se ona ravnomjerno podijeli za sve porezne obveznike. Zbog greške Općinskog suda u Puli, općina Medulin je ostala bez mogućnosti da ovrši firmu koja joj je bila dužna više od pola milijuna kuna. Dug je u međuvremenu narastao na 1,9 milijuna kuna s kamatama. Sada će, prema presudi Općinskog suda u Rijeci, odštetu zbog toga platiti Republika Hrvatska, odnosno porezni obveznici. Prema Zakonu o sudovima država je odgovorna za nepravilan ili nezakonit rad sudova, a utvrđeno je da je u ovom slučaju došlo do greške suda.


U kolovozu 2003. godine Općinski sud u Puli donio je rješenje o ovrsi prema kojem je tvrtka Nidus, u vlasništvu talijanskog državljana Angela Marchettija, morala općini Medulin platiti 630 tisuća kuna duga zbog neplaćene komunalne naknade za jedan restoran i jednu novogradnju. Kako bi se dugovanje podmirilo Zemljišno-knjižnom odjelu pulskog suda naloženo je da zabilježi ovrhu na nekretninu u vlasništvu tvrtke. Uslijedila je procjena nekretnine, te je početkom 2006. trebala biti organizirana javna dražba. Međutim, u međuvremenu je Marchetti zgradu i oranicu prodao firmi iz Čakovca te time onemogućio provođenje ovrhe.


Medulin je pak ostao bez svojih sredstava pa je odlučio tužiti državu zbog greške suda. Općinski sud u Rovinju 2008. odbija tužbu općine Medulin, a Županijski sud u Puli, koji je inače nadređen Općinskom sudu u Puli na kojem se propust dogodio, tu presudu potvrđuje 2012. godine. Međutim, predstavnici općine ne odustaju i traže reviziju od Vrhovnog suda RH koji 2018. vraća postupak na početak i prebacuje ga na Općinski sud u Rijeci.


U svojim iskazima državni službenici uglavnom su međusobno prebacivali krivnju. Objašnjavali su da je ovršnih spisa previše, te opisivali kako znaju biti naslagani u hrpama visokima i do pola metra, stoga ne čudi što im je jedan promakao. No, sud u Rijeci nije prihvatio njihova opravdanja. Zaključeno je da prema Zakonu o sudovima država mora platiti štetu općini Medulin budući da je odgovorna za štetu zbog nepravilnog ili nezakonitog rada sudaca.


Inicijalni izvor podataka: Telegram

Procijenjeni iznos rastrošno potrošenih javnih sredstava: 1,9 milijuna kuna

Institucija: Općinski sud u Puli

Comments


Zbog greške suda država mora platiti 1.9 milijuna kuna

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page