Crna knjiga

Podržite Lipu i Crnu knjigu!

Crna knjiga trošenja javnog novca je novi Lipin projekt evidentiranja i dokumentiranja netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika. Otvaranjem Crne knjige pokušat ćemo odgovoriti na famozno pitanje koje godinama muči cijelu Hrvatsku: „Di su pare?“

Crna knjiga će sadržavati popis i opis slučajeva u kojima se javni novac (VAŠ novac!) trošio netransparentno, nepotrebno i/ili nezakonito – dvostruka farbanja istog tunela, most koji ne vodi nigdje, nove limuzine za prekobrojne državne agencije, kupovinu burobrana koji ničem ne služe… Sugerirat ćemo državi gdje bi mogla uštedjeti, a da se ne naruši kvaliteta javnih servisa.

Trebamo vašu pomoć! Vaša donacija će pomoći da pokrenemo i provedemo projekt Crne knjige i spriječimo daljnje rasipanje našeg novca!

Svaka lipa vaših donacija će biti potrošena maksimalno racionalno i promišljeno. Naši članovi volontiraju, no Crna knjiga zahtijeva tim od više ljudi koji će puno radno vrijeme posvetiti pronalasku i provjeri dobivenih podataka o netransparentnom trošenju vašeg novca, izradu web stranice i baze podataka, unos podataka uz sve pojedinosti svakog slučaja te komunikaciju s građanima i institucijama.

Slučajeve razbacivanja javnim novcem istraživat ćemo sami i uz pomoć građana. Ovim putem pozivamo sve građane koji znaju za takve slučajeve iz svoje okoline da nam ih prijave kako bismo ih nakon službenog pokretanja Crne knjige objavili i javnim pritiskom spriječili da se ponove!

Država nema svoj novac. Ima samo ono što s određenim obrazloženjem uzme građanima. Hrvatska ne pripada zemljama s učinkovitom potrošnjom javnog sektora – porezi su previsoki, i nisu utrošeni za poboljšanje javnih servisa.

Vrijeme je da to promijenimo!

Mi imamo rezultate!

Lipa, udruga poreznih obveznika, nije još jedna udruga na državnom proračunu. Mi smo zaista NEVLADINA udruga. Financiramo se isključivo članarinama i donacijama, a naši članovi i aktivisti – volontiraju i posvećeni su našim ciljevima.

Lipa je pokretanjem peticije protiv poreza na nekretnine, uz vašu pomoć, i skupljenih gotovo 150.000 potpisa, ove godine zaustavila primjenu već donesenog Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se ticao poreza ne nekretnine, što nije zabilježeno nikad i nigdje u svijetu. Tako smo poreznim obveznicima, uštedjeli najmanje 300 milijuna kuna godišnje!

Za manje od tri godine postojanja Lipa je svojim aktivnostima i angažmanom popularizirala brojne teme kao što su javni dug, visina poreznog opterećenja i način na koji političari troše naš teško stečeni novac!

U Hrvatskoj se nikad, do pojave Lipe, nije govorilo o ‘novcima poreznih obveznika’ niti političare prozivalo zbog njihovog neodgovornog trošenja. Nijedna Vlada više ne može povećati porez bez snažnog protivljenja poreznih obveznika!

Podržite Lipu i Crnu knjigu! Novac možete donirati putem Indiegogo platforme na adresi https://www.indiegogo.com/projects/udruga-lipa-crna-knjiga-trosenja-javnog-novca ili uplatom na žiro račun udruge putem opće uplatnice:

SLUŽBENE WEB STRANICE UDRUGE LIPA

Lipa, udruga poreznih obveznika

Hebrangova 21, Zagreb
e-mail: [email protected]
Žiro račun: HR7524840081107113155
OIB 31746760730