top of page

PROJEKTI

Osim javnoga duga, građani na Brojaču mogu vidjeti i koliki je javni dug po stanovniku te javni dug po zaposlenome.

Brojač koji u realnom vremenu prikazuje povećanje javnoga duga građani grada Zagreba su u jesen 2015. godine mogli vidjeti i na pet LED displaya diljem Zagreba – dva na Trgu bana Jelačića, te po jednom na Cvjetnom trgu, Maksimirskoj ulici i na Vrbanima.

Brojač javnog duga možete pogledati ovdje.

0hc9nn7cv99o6y89i59cioijnj6.jpg
Barometar-konkurentnosti-Logo-A-e1582196

Novi projekt pod nazivom „Barometar konkurentnosti“ cilj je unaprijediti način na koji se u Hrvatskoj donose odluke o ekonomskim politikama. Panel stručnjaka ocjenjivat će vladine mjere prema tome doprinose li povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili ne, i to prema metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Lipa je pokrenula projekt ‘Dajte nam da radimo’ s ciljem korekcije izmijenjenog Zakona o doprinosima koji je stupio na snagu 1.1.2019., te tereti mikropoduzetnike/ce, početnike/ce, članove uprava, obveznim plaćanjem doprinosa na puno radno vrijeme, unatoč stvarnom radnom vremenu i bez obzira na njihove financijske mogućnosti.

Mikro, mala i srednja poduzeća (MSP) predstavljaju 99% svih poduzeća u EU. Oni stvaraju dva od svaka tri radna mjesta.

U Hrvatskoj, 2018., 117.942 mikro poduzetnika (udio 90,0%), zapošljavalo je 255.819 osoba (udio 27,2%), a ostvarili su ukupan prihod od 102,1 milijardu kuna (udio 13,6%), te su u iskazali neto dobit u visini od 2 milijarde kuna (udio 7,2%).

Bez mikropoduzeća neće biti ni malih ni velikih poduzeća. Stoga, poduzetnici početnici moraju imati razuman i povoljniji tretman od većih poduzeća u višim fazama životnog ciklusa.

Working Mom
crna knjiga.jpg

U Crnoj knjizi su odabrani primjeri neefikasnog i neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika prikupljeni iz javno dostupnih izvora, kao i dojava građana. Prikupljeno je oko 100 slučajeva u prošloj godini, a u tiskanom izdanju predstavljeno je više desetaka.

 

Cilj projekta je ne samo evidentirati i sačuvati Crnu knjigu kao dokument jednog vremena, nego smanjiti opseg stvari o kojima se odlučuje arbitrarno, kao i smanjiti prostor za manipulacije.

Dan porezne slobode je dan u godini kad prestajete raditi za državu i njene institucije – one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade.

 

Hrvatski radnik koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu, za državu radi čak 180 dan u godini (2020), dan više nego prethodne godine, pokazao je to kalkulator za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj.

dan_porezne_slobode-1.jpg
peticija protiv poreza na nekretnine.png

POREZ NA NEKRETNINE

Lipa je pozvala građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. 

 

Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjene za postojeću komunalnu naknadu, jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike. 

Peticiju je u prvih 24 sata potpisalo 20 tisuća ljudi, a sveukupno skoro 150 tisuća.

bottom of page